Link Up Serbia II: Međunarodni centar ICMPD otvorio kancelariju u Beogradu

01.06.2020

Međunarodni centar za razvoj migracionih politika (ICMPD) otvorio kancelariju u Beogradu zbog projekta Link Up! Serbia II.

Međunarodni centar za razvoj migracionih politika (ICMPD) sa glavnim sedištem u Beču, u ponedeljak 1. juna 2020. godine otvara svoje kancelarije i u Beogradu. Ova međunarodna organizacija ima 18 država članica uključujući i Republiku Srbiju, Nemačku i Austriju, a jedan od razloga za otvaranje predstavništva u Beogradu je implementiranje projekta Link Up! Serbia II.
Projekat je počeo u novembru 2019. godine i ima za cilj razvijanje poslovne saradnje sa srpskom dijasporom u Austriji, Švajcarskoj i Nemačkoj kroz investicije, pristup znanju, poslovnim mrežama, partnerima i finansiranju.

„Otvaranje kancelarije u Beogradu je veliki korak za ICMPD i projektni tim, a ujedno i podstrek za naš dalji rad u Srbiji, kako na projektu Link Up! Serbia II, tako i na drugim projektima koje planiramo u budućnosti. Predviđene aktivnosti u sklopu projekta su osmišljene tako da se srpskoj dijaspori omoguće mehanizmi i kanali za lakše investiranje i povezivanje sa poslovnim partnerima u Srbiji, i povratno”, izjavio je Boško Knežević, saradnik na projektu.
Međunarodni centar za razvoj migracionih politika (ICMPD) je na ovom projektu uspostavio strateško partnerstvo sa Ministarstvom za evropske integracije, kao glavnim nacionalnim partnerom, kao i sa Razvojnom agencijom Srbije (RAS), Privrednom komorom Srbije i šest regionalnih razvojnih agencija u Istočnoj, Jugoistočnoj i Centralnoj Srbiji, uključujući i Beograd. ICMPD i projektni tim će takođe sarađivati sa opštinama i gradovima u delovima Srbije koji su u fokusu projekta Link Up! Serbia II, uključujući Beograd, Kragujevac, Požarevac i Niš.

Zahvaljujući ovom projektu srpska dijaspora će prilikom investiranja dobiti institucionalnu podršku na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou, kao i podršku na EU projektima, a sve u cilju podsticanja regionalnog razvoja Srbije.
„Prva grupa projektnih aktivnosti podrazumeva mentorisanje preduzetnika iz dijaspore koji žele da pokrenu biznis u Srbiji, a besplatnu mentorsku podršku pružiće im regionalne razvojne agencije iz pomenutih delova Srbije. Pored toga, pružićemo i podršku kompanijama iz Srbije koje žele da izađu na tržišta Švajcarske, Austrije i Nemačke i da usko sarađuju sa našim poslovnim ljudima iz dijaspore. Mentorisanje za ove kompanije će raditi upravo uspešni poslovni ljudi iz redova dijaspore“, objašnjava Knežević.

U sklopu projekta Link Up! Serbia II, uskoro će biti pokrenut i Poslovni hab za dijasporu koji će biti umrežen sa partnerskim institucijama i opštinama u Srbiji. Poslovni hab će pružati centralizovanu podršku dijaspori na dnevnom nivou prilikom investiranja i razvijanja poslovne saradnje sa kompanijama u Srbiji. U narednim mesecima razvijaće se i onlajn platforma pri Privrednoj komori Srbije, koja će privrednicima iz dijaspore i onima koji to žele da postanu, obezbediti direktan i transparentan onlajn pristup investicionim prilikama, informacijama i poslovnim partnerima u Srbiji.

“Već smo pokrenuli saradnju sa poslovnim udruženjima i privrednicima iz dijaspore, kao i sa predstavništvom Privredne komore Srbije u Beču i austrijskim institucijama. Trenutno aktivno radimo sa regionalnim razvojnim agencijama koje će sarađivati sa opštinama u Srbiji u razvoju investicionih prilika za ulaganja dijaspore. Takođe, projekat će pokrenuti nove namenske poslovne događaje u Srbiji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Austriji, ali podržaćemo i postojeće poslovne susrete Srba u dijaspori”, kaže Knežević i ujedno poziva srpsku dijasporu iz Austrije, Nemačke, Švajcarske da se informiše i aktivno uključi u aktivnosti projekta Link Up! Serbia II, zbog velikih poslovnih mogućnosti koje im se pružaju.
Po rečima projektnog tima, cilj je da se kroz projekat saradnja sa dijasporom postavi na održive i dugoročne osnove, kroz, između ostalog, jačanje kapaciteta institucija u Srbiji i stvaranja novih mehanizama za saradnju sa srpskim iseljeništvom.
Međunarodni centar za razvoj migracionih politika (ICMPD) je prvu fazu projekta uspešno završio u periodu od 2016. do 2017. godine i tokom nje je sproveo i istraživanje među pripadnicima srpske dijaspore u Austriji. Anketa je sprovedena u saradnji sa organizacijom Dijaspora Media i agencijom Idea Pro iz Beča, koje imaju dugogodišnje iskustvo i kontakte s dijasporom, a uspešna saradnja će se nastaviti i tokom druge faze.

Rezultati ankete predstavljeni su na Regionalnom forumu i konferenciji „Direktne Investicije dijaspore – Iskustva sa Zapadnog Balkana“ koja je održana 26. septembra 2017. godine u Hofburgu u Beču, kao i u Link Up! studiji izvodljivosti.

Projekat Link Up! Serbia II finansira Austrijska razvojna saradnja (Austrian Development Cooperation) sa budžetom od 1,669 miliona evra. Inače, Austrijska razvojna saradnja podržava zemlje u Africi, Aziji, Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi, kao i na Karibima, u njihovom održivom razvoju.

Austrijsko Savezno ministarstvo za Evropu, integracije i međunarodne odnose planira strategije projekata, dok Austrijska razvojna agencija, operativno odeljenje Austrijske razvojne saradnje, sprovodi programe i projekte zajedno sa javnim institucijama, organizacijama civilnog društva, kao i preduzećima.

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Dijaspora u fokusu: Zapadni Balkan i direktne investicije dijaspore

Privredna komora Srbije planira otvaranje poslovnog centra za srpsku dijasporu

LINK UP SERBIA: Test spremnosti dijaspore za investicije

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava