Obavezno posetiti: Duga noć istraživanja

04.04.2018

"Duga noć istraživanja" je jedinstven događaj u Beču, kada imate priliku da zavirite u tajne nauke, istraživanja i tehnologije. Manifestacija počinje u večernjim satima i traje do ponoći, na više od 40 lokacija u Beču. Ulaz za besplatan.

U Austriji će se u petak, 13. aprila 2018. godine, održati manifestacija „Duga noć istraživanja“ na kojoj će oko 6.000 istraživača na razumljiv i zabavan način predstaviti aktuelne naučne projekte. U svim austrijskim pokrajinama, u direktnom kontaktu sa naučnicima, istraživačima i njihovim institucijama posetioci se mogu upoznati sa brojnim naučnim temama i istraživanjima.

“Duga noć istraživanja” postala je  otvoreni dijalog između nauke i društva i  od 2005. godine privlači sve veći broj učesnika, izlagača ali i posetilaca svih starosnih grupa. Ove godine očekuje se rekordan broj posetilaca, više od 200.000.

Cilj ove inicijative je, takođe, da se istraživanje predstavi kao atraktivno radno mesto za mlade, jer nauka, istraživanje, nove tehnologije i inovacije su ključni faktor za privredno i društveno blagostanje jedne države. Mladim ljudima ova manifestacija  koristi  i kao prilika  za upoznavanje sa potencijalnim poslodavcima.

„Duga noć istraživanja“ u Beču

I ove godine će univerziteti, škole i druge naučne institucije u Beču,  na  više od 4oo naučnih stanica približiti nauku zainteresovanoj publici.  Na 2.600 pitanja se mogu dobiti odgovori u raznim naučnim obastima i tehnologije. Na primer,  naučnici objašnjavaju pametne telefone, rentgen, restauraciju, egipatske tajne kodove, kosmos i zvezde, operaciju srca itd. Naravno i roditeljima sa decom se preporučuje odlazak na “Dugu noć istraživanja” jer su pojedini  programi osmišljeni za najmlađe Bečlije.

Najava dolaska na bilo koju lokaciju nije potreban,  osim tamo gde je to striktno naznačeno.

Ulaz na svim lokacijama je besplatan. „Duga noć istraživanja“ u Beču odvijaće se na oko 40 lokacija, od 17:00 do 24:00 časova. Detaljan program možete pogledati na zvaničnoj stranici manifestacije. 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava