Poziv za školovanje odraslih: Pedagog u dečijim vrtićima ili asistent

15.03.2018

Grad Beč nudi na institutu BAfEP21 i Školi za asistente vaspitačica i vaspitača školovanje za obrazovanje pedagoških kadrova za rad u dečijim vrtićima i produženom boravku (Hort). Ciljna grupa su odrasle osobe sa završenom školom na nivou mature. Prijavljivanje je moguće još do 15. marta.

Roditeljima i staraocima dece stoje u Beču na raspolaganju ukupno preko 70.000  mesta u dečijim vrtićima i grupama za malu decu. Nakon što je uvedena obaveza da deca u predškolskom uzrastu moraju da posećuju neki od dečijih vrtića, s tim da je to besplatno, grad Beč je prilagodio i proširio ponudu u gradskim institucijama koje obrazuju kadrove za te potrebe.

Tako je, recimo sa kolegom „CHANGE“ na institutu BAfEP21 (Bildungseinrichtung für Elementarpädagogik)  i Školom za asistente vaspitača i vaspitačica proširena ponuda za obrazovanje odraslih sa završenom maturom.

Na kolegu CHANGE se osposobljavaju pedagozi za rad u dečijim vrtićima. Obrazovanje je smešteno u postsekundarnoj oblasti i namenjeno je komunikativnim ženama i muškarcima koji žele da aktivno i kreativno rade u obrazovnim procesima sa decom. Preduslov je da su položili maturu, ispit zrelosti ili poseban ispit kojim se stiče pravo na studiranje.

 

Poziv pedagoga u dečijim vrtićima ili asistenta vaspitača ili vaspitačice

Grad Beč  pridaje veliki značaj obrazovanju odraslih za ovaj odgovoran poziv. U poslednjih pet godina preko 1.000 osoba je završilo školovanje na institutu BAfEP21 za zvanje pedagoga u dečijem vrtiću.  U školskoj 2017/2018. godini oko 320 učenika i studenata se upisalo u četiri različita obrazovna modula Obrazovnog instituta za elementarnu pedagogiju (BAfEP21)  i Školi za asistente vaspitača i vaspitačica grada Beča.

„Grad Beč raspolaže, kao jedina austrijska pokrajina, svojom vlastitom obrazovnom institucijom za elementarnu pedagogiju i na taj način u značajnoj meri doprinosi  obezbeđivanju dovoljnog broja kvalifikovanih pedagoga za bečke dečije vrtiće. Pozivam sve zainteresovane da se još do sredina marta prijave za ovo školovanje“, poručuje nadležni član bečke vlade Jürgen Czernohorszky.

Za BAfEP- koleg „Change“ traže se muškarci i žene koji žele da aktivno, samostalno i kreativno  primenjuju elementarne obrazovne procese za decu u skladu sa najmodernijim pedagoškim standardima i koji su u potrazi za profesionalnom preorijentacijom.  Preduslov je da su položili maturu, ispit zrelosti ili poseban ispit kojim se stiče pravo na studiranje.

Za trogodišnje školovanje za zvanje asistenta vaspitačice ili vaspitača traže se žene i muškarci  stariji od 18 godina za završenim 9. razredom obaveznog školovanja. Asistenti vaspitačice ili vaspitača pomažu u obrazovnom radu u dečijim vrtićima i učestvuju u planiranju i realizaciji obrazovnih procesa. Oni stiču znanja, sposobnosti i kompetencije koje garantuju profesionalan rad u elementarnim institucijama grada Beča za obrazovanje i zbrinjavanje dece.

Zainteresovani sve informacije mogu dobiti na veb stranici BEfPA21 www.bafep21.wien.at  

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava