Medicinari u Beču dobijaju besplatnu poslednju godinu stručnog obrazovanja

05.05.2015

Medicinari u Beču će dobijati finansijsku nadoknadu u iznosu od 650 evra mesečno poslednju godinu obrazovanja tj. za kliničko stažiranje.

Beč ne želi da mladi medicinari i dalje odlaze iz njega u druge pokrajine ili u inostranstvo. Zato će im se od avgusta meseca isplaćivati nadoknada za godinu dana kliničkog stažiranja.
Pre završetka studija mladi medicinari su dužni da provedu 48 sedmica u nekoj od  bolnica u Beču. Reč je o praktičnom delu stručnog usavršavanja za koje studenti do sada nisu dobijali finansijsku nadoknadu.  Beč, kao peta austrijska pokrajina, je odlučio da se studentima taj praktični rad plati, tako da će oni od avgusta meseca ove godine dobijati nadoknadu od 650 evra mesečno za rad od 35 sati nedeljno.

Nadoknada za obaveznu praksu

„Činjenica je, da je to sastavni deo školovanja. To nije prvi korak posle završetka studija, već je to poslednja godina studija. I meni je veoma drago što smo došli do tog rešenja zbog kojeg ćemo morati da zavučemo ruku u džep. Nije mi poznat ni jedan drugi studij, gde se ovoliko plaća za obaveznu praksu“, kaže Sonja Veseli, koja je u gradskoj vladi nadležna za pitanja zdravstva.
Grad Beč će odvojiti sredstva za 350 mesta za obavljanje prakse u različitim odeljenjima, od prijema pacijenata, preko odeljenja za dijagnostiku, pa sve do otpuštanja pacijenata.

Grad želi da pridobije najbolje mlade lekare

Korist od ovoga ne treba da imaju samo medicinari. „Naš interes u svemu ovome je da blagovremeno pridobijemo najtalentovanije mlade medicinare za rad u gradskim bolničkim ustanovama i time im pružimo perspektivu koja se proteže i posle te jedne godine stručne prakse“, kaže generalni direktor gradskih bolničkih ustanova, Udo Jansen. Osim toga, novi model rada bi lekarima stažistima trebalo da donese i veće početne plate.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava