HP virus: protiv raka grlića materice testirana u Beču

02.04.2015

Humani papiloma virusi (HPV) učestvuju u skoro svim slučajevima nastajanja raka grlića materice. Nova vakcina koja je razvijena i uspešno testirana na Medicinskom univerzitetu u Beču treba da pomogne da se sa sigurnošću od 90% spreče maligna oboljenja, izazvana virusima HP.

Rak grlića materice je, u svetskim razmerama, drugo najčešće maligno oboljenje, a treći najčešći uzrok umiranja od raka kod žena. Prema podacima Medicinskog univerziteta, godišnje u Austriji oboli i do 400 žena od te vrste raka. U 90% slučajeva krivicu snose HP virusi. Svake godine od te bolesti umre, prema podacima austrijskog Zavoda za statistiku, između 150 i 180 pacijentkinja.
Na Medicinskom univerzitetu u Beču je, pod rukovodstvom ginekologa Elmara Joura, razvijena i uspešno testirana nova vakcina. Ova vakcina, za razliku od one, koja se već koristi od 2006. godine, omogućava mnogo viši stepen zaštite od oboljevanja od raka grlića materice kao i vaginalnog i analnog trakta, ali i faza koje mu prethode.
Stopa zaštite se, zahvaljujući novoj vakcini, povećava na 90%, umesto dosadašnjih 70%.

Prednost je i u širem spektru koji pokriva nova vakcina, a koja sada stvara imunitet protiv 9, umesto dosadašnje četiri varijante virusa. Vakcina bi u toku godine trebalo da bude dostupna i u Austriji.

HPV najčešći uzrok raka grlića materice

Humani papiloma virusi inficiraju epitelne ćelije kože i sluznica. Oni su odgovorni za različite izrasline na koži, kao što su na primer obične bradavice(Verruca vulgaris). Već je identifikovano preko 100 podtipova virusa, a neki u sebi kriju veliki rizik oboljevanja od raka: Devet podtipova humanog papiloma virusa su odgovorni za preko 85% raka grlića materice.

Zloćudne izrasline, izazvane HP virusom, mogu nastati u čitavom genitalnom predelu, ali i na sluznicama ždrela i usta. I muškarci mogu da se inficiraju ovim virusima.

Blagovremena imunizacija nudi najveći stepen zaštite od infekcije i pojave raka. Vakcina pomaže i sprečavanju nastajanja bradavica u genitalnom predelu.

Država Austrija nudi besplatno vakcinisanje protiv HPV za decu od 9 do 12 godina i time je vodeća zemlja  u Evropi kad je reč o sprečavanju nastajanja infekcija kao posledice delovanja HP virusa kao i nastajanja raka grlića materice.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava