Vakcina u Austriji: Besplatna vakcinacija protiv HPV-Virusa

18.09.2013

Vakcina protiv HPV-virusa (Humani papiloma virus) se uvodi u školski program vakcinacije u Austriji i besplatna je za učenike.

Od februara 2014. godine uvodi se nova vakcina u školski programvakcinacije u Austriji. To je vakcina  protiv HPV-virusa (Humani papiloma virus) i tu mogućnost imaće sva deca u četvrtom razredu osnovne škole.
Austrija će biti prva zemlja u Evropi u kojoj je vakcina protiv HPV-Virusa namenjena  i za mušku i za žensku decu, jer su i muškarci i žene podjednako podložni zarazom ovog virusa.

Diskusije o uvođenju HPV-vakcinacije trajale su dugo, pogotovo o njenom finasiranju. Austrija je uvek bila država koja preporučuje imunizaciju putem vakcinacije, ali je oklevala pre nego što se odlučila za financiranje HPV-vakcinacije iz državnog budžeta.

Brojne austrijske institucije i lekari podržali su ovu odluku, jer kako ističu ovo je jedna od najvažnijih odluka zdrastvenog sistema Austrije od uvođenja Mutter-Kind-Pass.a.

U Austriji se više od 60.000 pacijenata godišnje zarazi HPV-virusom, a uvođenjem ove vakcine stručnjaci se nadaju smanjenju broja obolelih.

Uzrok za rak genitalija

Humani papiloma virus (HPV) je najčešće uzročnik polno prenosivih bolesti koje pogađaju i žene i muškarce. Danas su poznati više od 100 tipova HPV-a od kojih je većina bezopasna za zdravlje. Oko 50% seksualno aktivnih ljudi zarazi se nekom vrstom ovog virusa u toku svog život.

HPV se najčešće prenosi polnim odnosom, ali i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom. Najčešća zaražena područja su genitalno područje i organi za disanje i oči. HPV-virus može biti uzrok i raka uha, nosa, grla i genitalija to jest grlića materice. Korištćenje prezervativa kao zaštite od virusa kod muškaraca nije sigurna zaštita i infekcija (kondilomi) se obično javljaju oko korena penisa.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava