Pojačana kontrola saobraćaja za vreme Uskrsa

03.04.2015

Austrijska policija će i ove godine oko uskršnjih praznika vršiti pojačanu kontrolu saobraćaja i to pre svega brzinu vožnje, pravilno odstojanje i alkohol za volanom. U ponedeljak, drugog dana Uskrsa, se očekuju gužve zbog vraćanja sa odmora. Gorivo u Austriji jevtinije nego u susednim zemljama.

I ove godine će austrijska policija vršiti pojačanu kontrolu saobraćaja zbog većeg intenziteta saobraćaja oko uskršnjih praznika. Narednih dana će širom Austrije na tom poslu biti angažovano 7.000 policajaca sa 2.500 službenih vozila, 102 vozila sa civilnim tablicama, 1.219 aparata za merenje brzine laserom i 1.385 aparata za merenje količine alkohola u krvi. Policajci će kontrolisati u prvom redu glavne putne pravce.
Prošle godine je za uskršnji vikend u Austriji poginulo četvoro ljudi, 344 je povređeno. Glavni razlozi smrtnih slučajeva u saobraćajnim udesima su, prema informacijama Ministarstva za unutrašnje poslove, bili kao i ranije brza vožnja i alkohol.

Smetnje u saobraćaju oko Uskrsa

Za vreme prošlogodišnjih uskršnjih praznika policija je registrovala ukupno 52.402 vozača koji su prekoračili maksimalno dozvoljenu brzinu kretanja, protiv 389 lica je podneta krivična prijava zbog pijanstva za volanom, dok je 202 vozača morala da bude oduzeta vozačka dozvola. Ove godine, zbog najavljenih vremenskih prilika, pažnja će biti posvećena u prvom redu brzini.
Na Veliki petak se očekuje drugi veliki saobraćajni talas iz Nemačke u pravcu skijaških centara, dok u ponedeljak, drugog dana Uskrsa, treba računati sa povećanim intenzitetom saobraćaja zbog vraćanja sa odmora.

Gorivo u susednim zemljama mnogo skuplje nego u Austriji

Oni koji za Uskrs autom putuju u susedne zemlje trebalo bi, po preporuci Austrijskog saobraćajnog kluba (VCÖ), da rezervoare napune već u Austriji. Tako, recimo, u Italiji za 50 litara dizela treba izdvoji 15 evra, a za 50 litara superbenzina čak 18 evra više nego u Austriji. Gorivo je skuplje i u Švajcarskoj, Nemačkoj, Mađarskoj i Sloveniji.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava