Beč jedan od 10 najboljih svetskih destinacija za putovanje

24.10.2014

Beč je grad gde možete ići u klubove noseći tradicionalnu nošnju, pričati o operi na štandu sa kobasicama i doživeti sopstvenu bajku 21. veka.

(c) pixabay

Najveći izdavač turističkih brošura na svetu – “Lonely Planent”, proglasio je Beč jedan od 10 najboljih svetskih destinacija za putovanje. Po njihovom mišljenju posebna atrakcija Beča je Ringstraße sa svojim građevinama, raznovrsna klubska scena i ovogodišnja Evrovizija.

Kerry Christiani, novinarka “Lonely Planet” (prev. Usamljena planeta), na početku teksta o preporuci za austrijsku prestonicu, Beč opisuje sledećim rečima:

“1865. godine car Franz Josef je počeo svoj arhitektonski projekat: Ringstraße. “Ring” je obšiven prelepim građevinama u delu od Rathaus-a do Opere. 150 godina kasnije, niz posebnih dešavanja u Beču pravi svečanu atmosferu, a da ne spominjemo ovogodišnje takmičenje za pesmu Evrovizije. Zaboravite kompromise , ovo je grad gde možete ići u klubove noseći tradicionalnu nošnju, pričati o operi na štandu sa kobasicama i doživeti sopstvenu bajku 21. veka”.

Pošto je  “Lonely Planet”, svrstao  austrijsku prestonicu u 10 najboljih destinacija na svetu za putovanje, Beč je ušao u ekskluzivno društvo gradova koje obavezno treba posetiti. Tu su još Milano, Vašington, Toronto i glavni grad Malte, Valeta.

U preporuci  se spominje kako je izgledalo građenje najpoznatije ulice u Beču – Ringstraße.  Osim što je bilo veoma skupo, takođe je bio i hrabar poduhvat s obzirom na to, da su se u to vreme na tom predelu nalazile građevine različitih  arhitektonskih stilova.

Osim arhitekture, autorka piše i o izuzetno bogatoj kulturnoj i naučnoj baštini Beča, spominjući imena poznatih Bečlija kao što su Sigmund Freud i Gustav Klimt.

Osim toga, Beč je poznat i po svojim kafeima i sjajnim restoranima, kao i raznovrsnoj klubskoj sceni. U 7. bečkom okrugu ljubitelji šopinga će biti “na svome”, jer se tu nalazi veliki broj butika za svačiji ukus.

Originalni članak na engleskom, kao i čitavu listu 10 najboljih destinacija za putovanje, možete pročitati na zvaničnom sajtu “Lonely Planet”.

 

NAJNOVIJE VESTI- NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Nova bečka atrakcija: Zoološki vrt dobio novog stanovnika

Dvorac Šenbrun u Beču: Sjajna zabava za najmlađe posetioce

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava