Svečani skup povodom 145. godišnjice rođenja Milutina Milankovića

29.05.2024

U svečanoj sali Građevinskog fakulteta u Beogradu održan je skup pod nazivom "Vreme Milankovića: prošlost, sadašnjost i budućnost" povodom obeležavanja 145. godišnjice rođenja jednog od najvećih srpskih naučnika dvadesetog veka, Milutina Milankovića.

Svečani skup u Beogradu u čast Milutinu Milankoviću okupio je brojne ugledne zvanice, profesore, studente i poštovaoce lika i dela ovog velikana.
Organizatori skupa udruženje Milutin Milanković i Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu imali su za cilj da se  na dostojan način oda počast čoveku čiji su naučni doprinosi obeležili istoriju nauke.

Milanković, čija rodna kuća na obalama Dunava u Dalju i danas svedoči o njegovom poreklu, bio je istaknuti matematičar, astronom, klimatolog i građevinski inženjer. Njegova najveća dostignuća ostvarena su pod svodovima Beogradskog univerziteta, a njegov rad ostavio je neizbrisiv trag u svetu nauke.
Pre samog skupa, delegacija Udruženja Milutin Milanković zajedno sa učenicima škola koje nose njegovo ime, položila je vence na spomenik Milankoviću u njegovom parku u Beogradu. Ovaj čin bio je simboličan izraz poštovanja i zahvalnosti prema čoveku koji je svojim radom obogatio srpski narod i svetsku nauku.

Svečani skup je započet pozdravnim govorom, koji je podvukao značaj ovog dana za sve prisutne. Poseban trenutak ovog događaja bilo je premijerno izvođenje Himne posvećene Milankoviću, u autorskoj interpretaciji Sestara Gobović i dečijeg hora „Slavujčići“. Njihova izvedba je bila praćena gromoglasnim aplauzom, a sama pesma je dobila podršku prisutnih kao zvanična himna u čast velikog naučnika.
Nakon toga, predsednik Udruženja Milutin Milanković, mr Slavko Maksimović, obratio se prisutnima i rekapitulirao višedecenijski rad Udruženja na promociji i očuvanju zaostavštine velikog naučnika.


Program je nastavljen prezentacijom o dosadašnjem radu Udruženja, nakon čega je održana projekcija filma “Milanković – gospodar vremena i prostora”. Кroz fascinantne prikaze njegovih naučnih dostignuća, film istražuje kako je Milanković svojim radom na klimatskim promenama i drugim delatnostima ostavio svoj neizbrisiv trag u svetu nauke. Njegova teorija o klimatskim promenama, poznata kao Milankovićevi ciklusi, i dalje su osnova za razumevanje klimatskih obrazaca. Film osvetljava i njegovu pionirsku ulogu u izradi tačnih astronomskih proračuna, koji su redefinisali naš pojam vremena i prostora.
Polse projekcije filma, predstavljene su inicijative za uvođenje godišnje manifestacije i priznanja koje bi nosile ime Milutina Milankovića, posvećene oblastima u kojima je radio. Poseban osvrt je dat nastavku inicijative za osnivanje Muzeja Milankovića u Beogradu, gde će buduće generacije moći da uče i inspirišu se delima našeg velikana.
Skup su zatvorila obraćanja uglednih govornika, među kojima su bili dekan Građevinskog fakulteta, Prof. dr Vladan Кuzmanović, i drugi prijavljeni govornici koji su izneli planove za budućnost u vezi sa očuvanjem i promocijom Milankovićeve zaostavštine.
Na kraju skupa, učesnici su se složili da treba nastaviti prenošenje značaja dela Milutina Milankovića na buduće generacije i da je to od izuzetne važnosti za našu zemlju, srpski narod i svetsku nauku. Završni deo programa upotpunila je pesma “Otadžbina”, koja je simbolično označila zatvaranje skupa i ostavila snažan utisak na sve prisutne.


„Ovaj dan je podsetnik na veličinu njegovog doprinosa i na našu odgovornost da čuvamo i popularišemo njegovo nasleđe. Inicijative pokrenute u okviru obeležavanja 145-te godišnjice rođenja Milutina Milankovića su prilika srpskom narodu da se potpuno oduži svome velikanu i da njegova velika dela dobiju zasluženo priznanje i trajno mesto u svetskoj i srpskoj naučnoj zajednici.“, izjavio je mr Slavko Maksimović, predsednik Udruženja Milutin Milanković, pozdravljajući prisutne Svečanog skupa.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Milutin Milanković: Predavanje i film o velikom naučniku u Beču

Milutin Milanković u Beču: Multimedijalno predavanje o srpskom naučniku

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava