Beograd i Beč u slikama: Izložba “Primenjena nostalgija” u Beču

16.11.2018

"Primenjena nostalgija“ naziv je izložbe koja će biti otvorena 19. novembra 2018. u Beču i na kojoj će biti prikazane fotografije koje najbolje ilustruju sve ono što približava Beograd i Beč.

Publika će u Beču do 19. do 26. novembra 2018. godine moći da pogleda izložbu fotografija “Primenjena nostalgija” koja je deo projekta i serije zajedničkih izložbi fotografija, dva odabrana eminentna fotografa, jednog iz Srbije i drugog iz zemlje predsedavajuće Evropskoj uniji.

Projekat sprovodi Ministarstvo za evropske integracije Vlade Republike Srbije, a izložba u Beču je realizovana u saradnji sa kabinetom Saveznog kancelara Republike Austrije,  Ministаrstvom zа evropskа pitаnjа, integrаciju i spoljne poslove Republike Austrije, Predsedništvom Austrije u EU, Austrijskim kulturnim forumom i Ambasadom Republike Srbije u Austriji.

(c) Primenjena nostalgija – Jan Šibik

Osnovni cilj projekta je unapređenje kulturne saradnje, promocija zemlje koja predsedava EU, promocija Srbije članicama EU i širenje evropskih ideja i vrednosti među građanima Srbije, akcentovanjem kulture i kulturnih vrednosti i različitosti evropskih naroda, a time i značaja integracije Srbije u EU.

Ideja projekta Ministarstva za evropske integracije je da autor iz Srbije poseti glavni grad zemlje koja predsedava EU, u ovom slučaju u Beču  i tokom boravka u tom gradu fotografiše mesta, događaje, scene i stanovnike koji ga asociraju na Beograd. Sa druge strane, fotograf iz te zemlje boravi u Beogradu i ima zadatak da fotografijama prenese sve čari srpske prestonice.

Beograd i Beč u fokusu izložbe “Primenjena nostalgija”

Izložba “Beograd-Beč” je 15. po redu u okviru projekta “Primenjena nostalgija”, a svečano otvaranje izložbe zakazano je u ponedeljak 19. novembra 2018. godine  u 17:00 časova u  prostorijama Bundeskanzleramt-a (Concordiaplatz 2, 1010 Wien).

Izložbu će otvoriti pomoćnik ministra za EU integracije republike Srbije, Tamara Delić i načelnica Odeljenja za organizaciju događaja u Ministarstvu inostranih poslova Austrije, Ulla Krauss-Nussbaumer.

Autori izložbe su eminentni fotografi Magdalena Miljkov iz Srbije i Christopher Mavrič iz Austrije.

(c) Primenjena nostalgija – Ilvi Niokekćin

Magdalena Miljkov je ove godine posetila Beč, kao glavni grad zemlje predsedavajuće EU i fotografisala mesta, događaje i ljude koji je podsećaju na Beograd. Christopher Mavrič, fotograf iz Austrije, takođe je boravio u Beogradu i fotografisao ga objektivom “nostalgičnog fotografa”.

Magdalena Miljkov i Christopher Mavrič se nikada nisu sreli i dogovarali o sadržaju izložbe, ali su uložili veliki trud da ova izložba bude dostojna Beogradu i Beču i fotografijama ilustruju ono  najbolje što približava ova dva grada.  Izložba će biti prikazana u Beču, Beogradu, kao i u brojnim gradovima Srbije.

Izložbu fotografija „Primenjena nostalgija“  u Beču svi zainteresovani mogu da posete  u prostorijama Bundeskanzleramt-a (Concordiaplatz 2, 1010 Wien) od utorka do petka (20. do 23. novembra 2018.). kao i  u ponedeljak (26. novembra 2018.) od 10:00 do 18:00 časova.

Facebook događaj “Beograd i Beč – Primenjena nostalgija”.

Ostale informacije i fotogarfije možete pogledati na zvaničnoj internet stranici  projekta “Primenjena nostalgija”.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava