Mocartova kuća u Beču: Originalna Mocartova violina u kući slavnog kompozitora

15.06.2019

Mocart je zajedno sa svojim ocem Leopoldom u proleće 1785. godine na ovoj violini izvodio gudačke kvartete. Posetioci originalnu violinu mogu videti u Mocartavoj kuću u Beču.

(c) www.wien.gv.at Barbara Nidetzky

Mozartova kuća u Beču ( Mozarthaus Vienna) je  jedini autentični stambeni prostor u Beču u kojem je Mozart živeo u periodu od 1784. do 1787. godine. Danas su na četiri sprata ovog muzeja dostupne vizuelne i audio instalacije o životu i delu Mocarta kao i mnogi istorijski eksponati.

Odrastanje uz talentovanog i školovanog oca Leopolda Mocarta je doprinosilo njegovom progresivnom muzičkom razvoju. Iako je posedovao nasleđeni talenat za muziku, zahvaljujući velikoj posvećenosti oca koji je u drugi plan stavio svoju karijeru, a na prvo mesto učenje i vaspitanje svoga sina, Mocart je sa samo pet godina proglašen čudom od deteta.

U Mocartovoj kući u Beču je povodom 300 godina od rođenja Leopolda Mocarta(1719-1787) izložena njegova originalna violina.

Leopold Mocart, otac Volfganga Amadeusa, je zajedno sa sinom u proleće 1785. godine na ovoj violini izvodio gudačke kvartete. Ovaj dragoceni instrument je deo zbirke starih muzičkih instrumenata bečkog Muzeja istorije umetnosti, a ovo je prvi put da je predstavljen u kući slavnog kompozitora.

Violina će biti izložena u Mocartovoj kući u Beču samo još do 23. juna 2019. godine,  u prvom bečkom bezirku u ulici Domgasse 5.

Procenjuje se da je violina, sa specijalnim ukrasima, nastala oko 1770. godine na prostoru današnje Austrije i Češke. Nije poznato koliko je ukupno instrumenata imao Leopold Mocart i na kojim je instrumentima svirao tokom svoje duge muzičke karijere. U njegovoj zaostavštini se nalazi još i nekoliko violina, među kojima su i dečje i koncertne violine Volfganga Amadeusa.

Posebna tematska tura 19. juna

Posetioci, koji žele da saznaju nešto više o čoveku koji je bio odgovoran za obrazovanje muzičkog genija Mocarta, mogu  u sredu, 19. juna 2019. godine  u 18:00 časova da prisustvuju specijalnoj turi u Mocartovoj kući. Učešće  je besplatno sa važećom ulaznicom, a registracija za obilazak na  info@mozarthausvienna.at

Inače, muzej Mocarthaus otvoren je svakodnevno od 10:00 do 19:00 sati, a cena ulaznice je 11,00 eura ili 9,00 eura sa popustom.

Violina će biti izložena u Mocartovoj kući u Beču do 23. juna 2019. godine, a osim nje posetioci mogu videti kako je izgledao život i rad poznatog kompozitora. Ovaj muzej je značajan i po tome što je Mozart dok  je živeo u Beču imao svoje najplodonosnije muzičko stvaralaštvo.

U godini kada je Mocart rođen (27. januar 1756.) njegov otac Leopold je bio istaknuti evropski učitelj muzike, a te godine je objavio i značajnu knjigu „Pisani članak o osnovama sviranja violine“ (Versuch einer grundlichen Violinschule). Iako je mali Mocart nasledio talenat za muziku, zahvaljujući velikoj posvećenosti oca, koji je  svoju karijeru u stavio u drugi plan, a na prvo mesto učenje i vaspitavanje svoga sina, Mocart je sa samo pet godina proglašen čudom od deteta. Tada je već maestralno svirao klavir i violinu, a u tom periodu je komponovao i svoja prva dela.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava