Muzej Nikole Tesle u Beogradu slavi 68. rođendan

08.12.2020

Muzej Nikole Tesle je danas po svemu jedinstvena institucija nauke i kulture u Srbiji, ali i u svetu.

Muzej Nikole Tesle u Beogradu je otvoren za javnost 20. oktobra 1955. godine i bio je prvi tehnički muzej u Jugoslaviji. Ovom prilikom predstavljena je stalna postavka na kojoj su posetioci mogli posmatrati verno izrađene modele po Teslinim nacrtima.

Godinu 1957. možemo smatrati početnom godinom muzeološke delatnosti Muzeja Nikole Tesle jer je tek tad, urnom koja je doneta u muzej, bila upotpunjena stalna postavka.  Zbog urme sa pepelom Nikole Tesle muzej ima i memorijalni karakter .Od 9. oktobra 1969. muzej Nikole Tesle je u vlasništvu grada Beograda, sporazumno preneta osnivačka prava i obaveze sa Federacije na grad Beograd.

Muzej Nikole Tesle je danas po svemu jedinstvena institucija nauke i kulture u Srbiji, ali i u svetu. Jedini je muzej koji čuva originalnu i ličnu zaostavštinu Nikole Tesle. Poseduje izuzetno vredne kolekcije:

-Preko 160.000 originalnih dokumenata
-Preko 2.000 knjiga i časopisa
-Preko 1.200 istorijsko-tehničkih eksponata
-Preko 1.500 fotografija i staklenih fotoploča originalnih tehničkih
-Preko 1.000 planova i crteža.

Muzej će danas biti otvoren za posetioce od 12 do 17 časova uz sve propisane mere zaštite.

Za sve one koji nisu u mogućnosti da uživo vide Teslinu zaostavštinu i izume, na raspolaganju su brojne virtuelne ture na sajtu muzeja OVDE.

 

Kako je nastao muzej Nikole Tesle

Posle smrti Nikole Tesle, staranje o njegovoj imovini je prema sudskoj odluci američkih vlasti iz januara 1943. godine, pripalo Savi Кosanoviću, sinu Tesline najmlađe sestre Marice. Sava Кosanović srpski političar, publicista i diplomata je u to vreme bio član Vlade Кraljevine Jugoslavije u izbeglištvu i boravio je u Njujorku.

Celokupna imovina Nikole Tesle je posle njegove smrti zapakovana, zapečaćena i predata Službi za čuvanje imovine stranaca. Iz hotela Njujorker ona je preneta u „Magacine i skladišta Menhetn“ u kome su se od ranije već nalazile smeštene neke Tesline stvari.

Zalaganjem Save Кosanovića 1951. godine su konačno svi lični predmeti i spisi Nikole Tesle preneti u Beograd. Sava Кosanović ih je potom poklonio državi. Zaostavština Nikole Tesle je brodom „Srbija“ uplovila u luku Rijeka septembra 1951. godine. Potom je vozom preneta u Beograd gde je smeštena na Elektrotehnički fakultet. Juna 1952. godine, ona je preneta u „Genčićevu vilu“ u tadašnjoj ulici Proleterskih brigada 51, u kojoj se i danas nalazi muzej.
Na predlog Saveta za nauku i kulturu Vlade, a na osnovu člana 80. stava 2. Ustava FNRJ, vlada FNRJ donela je 5. decembra 1952. godine Rešenje o osnivanju Muzeja Nikole Tesle. Ovo rešenje potpisao je Josip Broz Tito.

 

 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava