Dosad neviđene fotografije Bitlsa u bečkoj galeriji

15.06.2023

Bečka galerija WestLicht odnedavno izlaže fotografije legendarne grupe Bitlsi (Beatles). Galerija dokumentuje kako je moć fotografije uopšte omogućila fenomen Bitlsa.

Fotografija nastala tokom snimanja za film Help u Austriji © Nepoznati autor

Sa  više od 30 hitova na vrhovima muzičkih top lista i s preko milijardu prodanih ploča, Bitlsi i dan-danas slove za najuspješniju muzičku grupu svih vremena. Imali su veliki uticaj na muziku, modu i duh vremena 60-ih godina prošlog veka. Promenili su društvo, a masovni fenomen kulture mladih ne bi ni postojao da nije bilo slavne četvorke.

Svetskoj slavi Bitlsa i njihovom uticaju na pop-kulturu doprineli su i fotografi koji su ovekovečili svaki trenutak njihovog muzičkog putovanja i uspeha. Fotografije Bitlsa, reprodukovane milijardu puta na omotima ploča, naslovnicama časopisa, plakatima i posterima, kartama s autogramima i sličicama u žvakaćim gumama stvorile su Bitls-maniju, i oblikovale svest jedne čitave generacije.

Izložbom „All You Need Is Love“ bečka galerija WestLicht preko otprilike 120 fotografija ispituje najrazličitije pristupe kojima se podsticao dotada jedinstven kult zvezda. Izložba prikazuje fotografsko putovanje kroz vreme i sadrži dosad neobjavljene reportaže Petera Brüchmanna o turneji u Nemačkoj, psihodelične pop-art postere Richarda Avedona i dosad neviđene snimke s legendarnog snimanja za omot albuma „Abbey Road“.  Familijarne snimke samih početaka grupe u Liverpoolu fotografa Maxa Schelera stoje nasuprot  portretima iz objektiva Linde McCartney na kojima se već 1967. prepoznaje otuđenje među članovima benda.

Izložbu zaokružuju privatne fotografije obožavaoca iz jedne posete benda Austriji, originalni časopisi i retki omoti ploča. Tokom izložbe posetiocii će moći da čuju i najveće hitove, a čak će i najveći fanovi moći da saznaju nešto novo o svojoj omiljenoj grupi.

Izložba je otvorena  do 6. avgusta 2023. godine.

Adresu i radno vreme galerije moćete pogledati na internet stranici WestLicht.

 

NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Teslin transformator koji svira u Tehničkom muzeju u Beču

Filmski festival u Beču: Od Mocarta do Lejdi Gage

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava