Muzeji u Muzejskoj četvrti u Beču počeli sa radom

10.02.2021

Muzeji u Muzejskoj četvrti u Beču (Museumsquartier) u narednim danima će postepeno otvoriti svoja vrata za posetioce koje očekuje brojne izložbe.

Foto: © Hertha Hurnaus

Muzejska četvrt u Beču počela je 8. februara sa otvaranjem svojih muzeja za posetioce uz poštovanje svim propisanih mera za suzbijanje koronavirusa. Najpre je otvoren Arhitektonski centar Beč, zatim su 9. februara otvoreni galerija „Kunstahalle Wien“ i muzej „mumok“, a za 10. februar je planirano otvaranje muzeja „Leopold“.

„mumok“ će posvetiti čak tri izložbe pop-art ikoni Endi Vorholu. On je poslednji put izlagao u „mumoku“ još za života 1981. godine. Njegovo stvaralaštvo će 40 godina kasnije biti prikazano u sveobuhvatnom kulturno-istorijskom kontekstu. Izložbe „Misfitting Togehther“ (do 25. aprila 2021. godine), „Andy Warhol Exhibits“ i „Defrosting the Icebox“ predstaviće do sada malo poznata dela umetnika i otkriti Vorhola kao revolucionarnog umetnika izložbi i instalacija. „Andy Warhol Exhibits“ i „Defrosting the Icebox“ biće otvorene do 20. aprila 2021. godine.

U galeriji „Kunsthalle Wien“ posetioce očekuje izložba „Želimir Žilnik. Shadow Citizens“ do 18. aprila 2021. godine kao i postavka „Cybernetics of the Poor“. Ova izložba se bavi odnosom između umetnosti i kibernetike sa posebnim osvrtom na njihove dodirne tačke. Ona će predstaviti radove u kojima umetnost koristi svoju nemoć, siromaštvo, u odnosu na kibernetičku mašinu kao osnovu za izradu protiv-nacrta. Izložba ce moći da se poseti do 25. aprila 2021. godine.

U muzeju „Leopold“ nova izložba „Sumrak čovečanstva“ predstaviće austrijsku Modernu u periodu između 1918. i 1938. godine. Posetioci će imati priliku da do 5. aprila 2021. godine vide dela Alfonsa Valdea, Albina Egera Linca, Antona Kolinga, Herberta Bekla i mnoga druga ostvarenja. Izložbe koje su bile kratko dostupne u decembru „Emil Pirhan“ i „Betoven kao inspiracija“ biće produžene.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava