Austrija: Kod frizera, kozmetičara i masera samo uz negativan test

09.02.2021

Frizeri u Austriji i njihove kolege u uslužnoj delatnosti mogu primiti samo klijente koji imaju negativan test na koronavirus.

Foto ( c) pixabay

Austrija je od 8. februara 2021. godine popustila mere, a između ostalog, dozvolila je i rad salona za uslužne delatnosti. Austrijske vlasti smatraju da je krajnje vreme da dozvole građanima da posete frizere, kozmetičare, masere i ostale, ali za odlazak kod njih je sada neophodan negativan test na korona virus.

Rezultati testova ne smeju biti stariji od 48 časova, što može biti veliki izazov uskladiti termin za šišanje i testiranje, pošto su termini kod frizera u Beču već rasprodati za više nedelja unapred.

– Testovima otkrivamo asimptomatično obolele i možemo da ih izolujemo. U decembru smo počeli sa dobrovoljnim masovnim testiranjem, kojem se odazvalo 20 do 30 odsto građana. Uspeli smo da otkrijemo na hiljade zaraženih. Ali na testiranje su išle pretežno osobe koje se inače paze. Sada, uvođenjem testa za pristup nekoj usluzi, obuhvatićemo veći deo stanovništva – objasnio je Anšober, austrijski ministar zdravlja.

Ukazao je da je test za korišćenje usluga frizera, masera, kozmetičara prvi korak, a da će kasnije kada bude došlo do otvaranja gastronomije, pozorišta i ostalih institucija testiranje biti uvedeno i za te oblasti.

Ministarka privrede Margarete Šrambek ukazala je da je za postepeno otvaranje privrede neophodna i sveobuhvatna strategija testiranja. Navela je da neka preduzeća već nude testiranja svojim zaposlelnima. Država, kako je dodala, finansijski će pomoći firmama koje sprovode testiranje svojih radnika.

– Za svaki test koje sprovede preduzeće će dobijati po 10 evra. Ta nadoknada troškova važi za sve firme koje imaju sedište u Austriji – objasnila je Šrambek i dodala da će ova vrsta pomoći države moći da se zatraži naknadno, a obračunavaće se kvartalno.

 

Slična mera uvedena je u Sloveniji i odnosi se i na kozmetičke salone i salone za masažu.U ostalim zemljama Evrope  ova mera nije primenjena.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava