Pasoš Republike Srbije: Gužve i dugo čekanje za izdavanje novih pasoša

28.05.2019

Pasoš Republike Srbije ima nаjsаvremeniji oblik biometrijskog pаsošа i pre nešto više od deset godinа zаpočeto je izdаvаnje novih biometrijskih pаsošа. Shodno tome je aktuelno i podnošenje velikog broja zahteva za novim pasošima, a državljane Srbije u zemlji i inostranstvu očekuju gužve nа šаlterimа i duže čekanje pasoša.

Imаjući u vidu dа je pre nešto više od deset godinа zаpočeto izdаvаnje novih biometrijskih pаsošа, mnogim grаđаnimа je isteklа vаžnost putnih isprаvа, što je dovelo do stvаrаnjа gužvi nа šаlterimа u Srbiji , ali i u Konzulatima u inostranstvu.
Konzularno odeljenje Ambasade Republike Srbije u Beču unapred se izvinjava svim građanima Republike Srbije koji dolaze u Konzulat, zbog izuzetno velikih gužvi i dugog čekanja za konzularne radnje, a pre svega kad je reč o izdavanju novih pasoša.

Ovakva situacija prouzrokovana je zbog isteka važnosti pasoša koji su izdati pre deset godina i shodno tome i velikog broja zahteva za novim, neadekvatnog prostora za prijem i obavljanje konzularnih radnji istovremeno sa većim brojem građana i  ograničenog broja konzularnih radnika.
Ambasada Republike Srbije u Beču intenzivno radi na pronalaženju rešenja kako bi ovi problemi bili umanjeni odnosno eliminisani.

“Molimo sve građane Republike Srbije da prihvate ovo izvinjenje i objašnjenje i shodno tome iskažu adekvatno razumevanje i spremnost za saradnju”, piše u saopštenju na internet sajtu Ambasade Republike Srbije u Beču.

 

Potrebni dokumenti  za biometrijski pasoš Republike Srbije

Zahteve za biometrijske pasoše možete podneti u  diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije u inostranstvu uz lično prisustvo, kao i prisustvo maloletnog deteta ukoliko podnosite zahtev i u njegovo ime.

Uz zahtev se prilažu sledeća dokumenta u originalu:

– uverenje o državljanstvu (ne starije od godinu dana);

– izvod iz matične knjige rođenih;

–  dokument za identifikaciju: biometrijski pasoš, plavi pasoš ili lična karta;

– dozvola boravka u Republici Austriji (Aufenthaltstitel – boravišna viza) – ako je na produženju, priložiti potvrdu nadležnog organa da je postupak u toku. Dvojni državljani mogu dostaviti na uvid ID-kartu ili austrijski pasoš;

– prijava adrese stanovanja u  Austriji (Meldezetell);

–  ako je pasoš, koji ističe, dobijen u Ambasadi Republike Srbije u Beču, nije potrebno priložiti izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu;

– ako je pasoš, koji ističe, dobijen u Ambasadi Republike Srbije u Beču, a došlo je do promene ličnih podataka, potrebno je priložiti novi izvod iz matične knjige rođenih i novo uverenje o državljanstvu.

Maloletno lice, bez obzira na starost, dobija vlastiti pasoš i ne može se upisati u pasoš roditelja. Maloletno dete mora da bude prisutno. Za maloletna lica, pored gore navedenih dokumenata, neophodno je prisustvo oba roditelja ili overena saglasnost roditelja koji nije prisutan. Uzorak izjave možete pogledati ovde. Izjava o saglasnosti drugog roditelja je neophodna i u slučajevima kada je jedan roditelj strani državljanin. Ako je dete povereno jednom od roditelja na brigu i staranje, potrebno je da priložite rešenje o starateljstvu u originalu sa overenim prevodom na srpski jezik.

Zakonski rok za rešavanje zahteva je 60 dana.

Diplomatsko-konzularna predstavništva nisu u mogućnosti da prime zahteve za biometrijski pasoš za sledeća lica:

a) novorođenu decu u inostranstvu dok se ne izvrši prijava rođenja, odnosno, ne upišu u matičnu knjigu rođenih u Srbiji, prijavi prebivalište i odredi JMBG (jedinstveni matični broj građanina)

b) koja zaključe brak pred inostranim organom i obrate se za izdavanje pasoša radi promene prezimena, sve dok navedena promena prezimena nije izvršena i u matičnim knjigama u Srbiji.

Za detaljnije informacije u vezi sa izdavanjem pasoša,  obratite se najbližem konzulatu ili ambasadi.

 

Konzularno odeljenje – Beč (pasoši, prijave, ovlašćenja, putni listovi, overe,državljanstvo…)

Adresa: Gumpendorferstrasse 83, 3 Stock, 1060 Wien

Telefon: + 43 (1) 544-7585
Fax:+ 43 (1) 544-7595
E-mail:  consulate.vienna@mfa.rs 

Veb sajt:  http://www.vienna.mfa.gov.rs

Radno vreme (rad sa strankama):
ponedeljak – petak: 08:30 – 13:00 časova
sreda: 15:00 – 18:00 časova

Jurisdikciono područje koje pokriva Generalni konzulat u Beču:

Savezne pokrajine:

  • Beč
  • Donja Austrija
  • Burgenland
  • Štajerska
  • Koruška

 

Konzularno odeljenje – Salcburg

Adresa: Schallmooser Hauptstrasse 99, 5020 Salzburg

Telefon: + 43662 / 845-254
Faks: + 43662 / 845-25-44
Е-mail: genconsulate.salzburg@mfa.rs

Veb sajt: http://www.salzburg.mfa.gov.rs

Radno vreme
Ponedeljak – petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 08:00 – 13:00 časova


Jurisdikciono područje koje pokriva Generalni konzulat u Salzburgu:

Savezne pokrajine:

  • Salcburg (Salzburg)
  • Gornja Austrija (Oberösterreich)
  • Tirol
  • Forarlberg (Vorarlberg)

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Otvorenа Konzulаrnа kаncelаrijа Republike Srbije u Mostаru sа sedištem u Drvаru

Ambasada u Beču: Upozorenje građanima u vezi organizacija koje nude pomoć

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava