Kvalitet življenja u Beču: Migranti i žene su često zapostavljeni

10.04.2015

Mnoge mlade Bečlije do 30 godina starosti imaju pozitivno mišljenje o kvalitetu življenja u Beču. Ali, mladi migranti i žene smatraju da su zapostavljeni kad je reč o stanovanju, poslu i pristupu ponudama za korišćenje slobodnog vremena, pokazuje aktuelna studija Radničke komore (AK).

Gotovo sve mlade Bečlije žive „veoma rado“ (63%) ili „rado“ (34%) u svom gradu. 43% upitanih su u jednoj anketi instituta SORA, obavljenoj po nalogu Radničke komore, izjavili da su generalno „veoma zadovoljni“ životom u Beču.
„Postoji, međutim, i jedna grupa mladih koji na Beč ne gledaju baš tako nekritički“, naglasio je predsednik komore Rudolf Kaske na jednoj konferenciji za štampu. To važi pre svega za žene, migrante ili lica koja su možda najviše izučila neki zanat ili još manje od toga. Ove grupe često nemaju dobro plaćena radna mesta, njihova stambena situacija je teška, a imaju i manje novca za finansiranje svojih slobodnih aktivnosti, rekao je Kaske.

37% mladih sa skraćenim radnim vremenom

Više nego svaki treći Bečlija starosti do 30 godina (37%) radi skraćeno radno vreme, jedna četvrtina je bolje kvalifikovana nego što to iziskuje radno mesto, a 17% imaju ugovor o radu na određeno vreme. Pre svega sve više mladih sa završenim fakultetom doživljavaju da im prva stepenica prilikom stupanja u radni vek bude praktikum.
Troje od deset mladih ljudi koji napuštaju roditeljski dom, imaju ugovore o stanu na određeno vreme, četvrtina njih ima probleme sa povećanim troškovima stanovanja, a 12% sa prevelikim brojem lica u stanu. Jedna trećina mladih Bečlija sa vremenski ograničenim ugovorima o radu imaju istovremeno i ugovore o stanu na određeno vreme.

Traže se poboljšanja kod posla i stanovanja

Kaske traži da se situacija poboljša pre svega u oblasti rada, traži da se omogući većem broju mladih da izuče neko zanimanje kao i bolje obrazovanje. Poslovi u obliku praktikuma bi morali da budu jasno ograničeni, dok bi situacija mladih migranata, koji često nisu dovoljno plaćeni ili su nedovoljno kvalifikovani, trebalo da se popravi.
Kod stanova bi ugovori na određeno vreme trebalo da postoje samo ako vlasnik izjavi da je stan potreban njemu, njegovoj deci ili unucima. U protivnom ugovori o stanu bi morali da budu vremenski neograničeni. Troškove posrednika (maklera) bi trebalo da preuzme iznajmljivač stana, a morale bi da se uvedu i gornje granice za visinu kirije.

Traži se više slobodnih prostora bez obaveze konzumacije

Mlade Bečlije su uglavnom pozitivno ocenile ponude u slobodnom vremenu i javni saobraćaj. Ali oni, kako proizlazi studije, traže više zelenih površina i slobodne prostore bez obaveze konzumiranja. Kao uspešne primere Radnička komora navodi kaveze za igranje fudbala na Girtlu i Muzejsku četvrt. Osim toga trebalo bi da se u većoj meri nego do sada otvore dvorane za fiskulturu po školama.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava