Niš: Zanimljiv promotivni film o srpskom gradu sa nemačkim prevodom

06. avg 2019 u 09:38

Niš je jedan od najstarijih gradova Balkana i jedan od najvećih gradova u Srbiji, a često ga nazivaju kapijom Istoka i Zapada, i raskrsnicom Balkana jer povezuje zapadnu i severnu Evropu sa južnom Evropom i Bliskim istokom.

Preuzmi video

Carski grad Niš je danas najveći grad u jugoistočnoj Srbiji, a tokom svoje duge istorije nalazio se  na raskršću istoka i zapada.

Niš je predstavljao administrativni, vojni, trgovinski i kulturni centar brojnih država i carstava kojima je tokom istorije pripadao. U ovom antičkom gradu rođena su čak dva rimska cara – Konstantin Veliki i Konstancije III.

Niš  je oduvek bio zanimljiv mnogim osvajačima. Teritorijom na kojoj se današnji grad nalazi prošli su Dardanci, Tračani, Iliri, Kelti, Rimljani, Huni, Avari, a zatim i Vizantinci, Srbi, Bugari i Osmanlije. Više puta je bio pod austrougarskom opsadom.

Danas Niš je jedan je od glavnih centara, a pored toga je i ekonomski, saobraćajni, kulturni, sportski, zdravstveni i turistički centar jugoistočne Srbije.
U okviru kulturnih dešavanja, grad Niš se može pohvaliti brojnim događajima od međunarodnog i domaćeg značaja: Filmski festival, Nišvil džez festival, Horske svečanosti, Art kolonija Sićevo, festival Nisomnija, Sajam knjiga i mnogi drugi.

Novi promotivni film o Nišu napravljen je za specijalanu priliku, početak nove avio linije Niš Salzburg, koja  prevozi putnike od 2. avgusta 2019. godine, dva puta nedeljno.

U filmu je predstavljen Niš, sa svim kulturnim i istorijskim pojedinostima, a spomenute su i istorijske veze i događaji u kojima su učestvovali i Austrijanci.

POGLEDAJTE FILM O NIŠU (autor Dragan Videnović)  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava