Norvežani slave ukidanje mera: U Italiji demanstracije protiv 3G pravila

26.09.2021
Foto (c) Screenshoot You Tube

Kao što je premijerka Erna Solberg i obećala, od subote posle podne Norveška je ponovo “otvorena”, prenosi Norvej tudej.
Ukinuta je obaveza držanja distance od jednog metra, zatim ograničenje za broj osoba za jednim stolom u restoranu, zabrana ulaska u noćne klulbove, kao i većina drugih mera koje se tiču javnih događaja i okupljanja.

U glavnoj ulici Osla organizovano je grupno odbrojavanje poslednjih 10 sekundi do 16 časova, kada je nova odluka stupila na snagu. Ministar kulture Abid Radža čestitao je svima ovaj dan.

“Uživajmo u kulturnom i noćnom životu. U ponoć ću se vratiti u Oslo i, kao vladin ‘plus ministar za ples’, želeo bih večeras da đuskam sa vama. Gde da idem? Imate li neki savet? Dolaziš li? Zaplešimo zajedno širom Norveške”, napisao je ministar na Tviteru.

I u drugim gradovima organizovane su javne proslave, postavljeni su podijumi za igru, održani koncerti, a slavlje je upotpunio i vatromet. Žurke su organizovane i u noćnim klubovima, koji mogu da rade punim kapacitetom.

Iako je većina mera sada ukinuta, u Norveškoj je i dalje obavezan karantin za one koji obole od Kovid-19, a preporuka za sve kod kojih se javi respiratorna infekcija, pa i za vakcinisane, jeste da se testiraju.

Pored ukidanja mera koje su regulisale život u toj zemlji, postepeno se popuštaju i mere koje se tiču putovanja, pa se očekuje da od 1. oktobra i u toj oblasti dođe do otvaranja.

“Prošao je 561 dan otkad smo uveli najstrože mere u Norveškoj. Sada je vreme da se vratimo normalnom životu”, rekla je premijerka Erna Solberg.

Najmanje jednu dozu vakcine protiv covida-19 primilo je 76 odsto svih Norvežana, a 67 odsto je u potpunosti vakcinisano, pokazuju podaci norveškog Instituta javnog zdravlja.

 

Italijani se bune protiv 3G pravila

U nekoliko italijanskih gradova okupilo se na hiljade demonsranata koji su izrazili negodovanje protiv 3G pravila koje se od 15. oktobra uvodi u sve sfere javnog i društvenog života u Italiji. Demonstranti ovo proširivanje 3G pravila smatraju ucenom i kao “opasnost na demokratiju”. Demonstranti u Italiji su često uzvikivali parole protiv premijera Draghija i nacionalne televizije RAI.

Najveće demonstracije održane su u Rimu, Milanu, Torinu i Trstu gde je prisustvovalo oko 20.000 ljudi.

3G pravilo u Italiji trenutno se primenjuje u restoranima, sportskim stadionima, bioskopima, u međugradskim vozovima, autobusima i na domaćim letovima.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava