Novi granični prelazi između Srbije i Mađarske i Rumunije

20.02.2018

Da bi se rasteretili granični prelazi Horgoš i Kelebija i smanjila višesatna zadržavanja, Srbija, uz pomoć Evropske unije, gradi novu infrastrukturu na postojećem graničnom prelazu Bajmok, ali i još dve dodatne carine Rastina i Rabe, kao i novi granični prelaz kod Srpskog Itebeja sa Rumunijom.

Modernizacija starog i izgradnja novog graničnog prelaza „Bajmok“, koji se nalazi na pola puta između Subotice i Sombora, trebalo bi da se završi krajem 2018. godine do kada će stari prelaz biti privremeno izmešten nedaleko od novog. Stavljanje u funkciju ovog graničnog prelaza, rasteretiće se najfrekventniji prelazi „Horgoš“ i „Kelebija“, od kojih je „Bajmok“ udaljen svega nekoliko desetina kilometara. Na 111 km od Novog Sada, i na samo 27 km od Subotice novoizgrađeni prelaz će predstavljati značajnu putnu alternativu, posebno u sezoni kada je priliv inostranih punika najveći.

Prelaz će raditi 24 sata (što do sada nije bilo praksa), i omogućiće mnogo brži  promet putnika i autobusa. Na graničnom prelazu „Bajmok“ neće, kao ni do sada, biti teretnog saobraćaja, ali se zato očekuje da promet automobila i autobusa značajno poraste, uzimajući u obzir idealan položaj ovog prelaza kojim se najbrže može stići do nekih evropskih gradova, poput Beča. Ovo će ujedno biti i najkraća destinacija do Beča.
U izgradnju novog prelaza uloženo je više od  2 miliona evra.

Granični prelaz Rastina između Srbije i Mađarske

U toku je izgradnja novog graničnog prelaza sa Mađarskom kod Rastine, nadomak Sombora. Biće ovo drugi granični prelaz sa Mađarskom na teritoriji grada Sombora i najkraći put iz Sombora do susedne Mađarske, odnosno Budimpešte. Granični prelaz Rastina – Bačsentđerđ biće otvoren na proleće. U „Putevima Srbije“, kako prenosi Radio Dunav, ističu da će do tada biti završeni svi potrebni infrastrukturni radovi. Prva faza izgradnje saobraćajnice koja nedostaje već je završena. Opštinski put Sombor – Gakovo – Rastina će dobiti novu kategoriju tj. postaće državni put drugog A reda. Carina Rastina nalazi se 13 km od Bačkog brega i 22 km od Sombora. Somborcima će  Baja biti bliža za desetak kilometara.

 

Granični prelaz Rabe na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije

U Master centru Novosadskog sajma danas će biti održana konferencija povodom početka projekta „Razvoj prelaznog puta u oblasti Kubekhaza (Mađarska) i Rabe (Srbija)“, koji se realizuje u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje dve zemlje. Ovim  projektom obezbediće se prostorni i tehnički uslovi za otvaranje graničnog prelaza između Mađarske i Srbije, na tromeđi Mađarske, Srbije i Rumunije, a planirana je i izgradnja novog puta u Mađarskoj ukupne dužine 2.309 metara i rehabilitacija putnog pravca u Srbiji ukupne dužine 1.365 metara. Projekat će trajati  36 meseci. Rabe je udaljena od Kikinde 47 km , a od Subotice 68 km.

 

Granični prelaz između Srbije i Rumunije kod Srpskog Itebeja

Srbija i Rumunija će dobiti novi međunarodni granični prelaz za plovila, pešake i bicikliste na Begejskom kanalu, i to između naselja Srpski Itebej u Srbiji i Otelek u Rumuniji. U toku je raspisivanje tendera koji će omogućiti početak radova do kraja godine. Rok za završetak projekta je 2021. godina.

Prelaz će biti otvoren od 07:00 do 19:00 časova po vremenskoj zoni Srbije, odnosno od 08:00 do 20:00 časova po vremenskoj zoni Rumunije. Na ovom prelazu biće zabranjen prevoz opasne robe, životinja i proizvoda za koje je obavezan fitosanitarni pregled.
Granični prelaz na Begejskom kanalu, jedan je od uslova za nastavak izgradnje biciklističke staze koja, uz kanal Begej, treba da poveže Zrenjanin i Temišvar, u dužini od 75 kilometara. Ovo je projekat prekogranične saradnje, koji se finansira iz sredstava EU.

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava