Gužve na graničnim prelazima i pojačan saobraćaj zbog smene turista

03.08.2019

Gužve na granicama i putevima biće sastavni deo drugog velikog turističkog talasa putnikа koji će ovih dana očekivati vozače i njihove putnike.

(c) pixabay

Početak meseca i smena turista za na početku avgusta dovoljan je razlog za gužve na skoro svim graničnim prelazima i formiranje velikih kolona automobila.

Još u toku jučerašnjeg dana na graničnom prelazu Horgoš stvorila se kolona vozila  duga oko dva kilometra, a granica sa Mađarskom je potpuno popunjena vozilima, kao i međuprostor. Veće gužve se očekuju za vikend, kada nadležne službe računaju na višesatna čekanja.

Putnici koji su se uputili ka zapadnoevropskim destinacijama moraju biti spremni na nekoliko sati čekanja na granici da bi napustili Srbiju.

Do 7. avgusta, građani Srbije, Evropske unije, Švajcarske i Norveške moći će da koriste prelaz Bajmok-Bačalmaš za putovanja automobilima u terminu od 7 do 24 časa, umesto do 19 časova.

Granični prelaz Bajmok-Bačalmaš se preporučuje putnicima za Austriju i druge zapadnoevropske zemlje, jer su zadržavanja vikendom višestruko kraća nego na Horgošu. Na ovom prelazu nema gužvi i ne očekuju se da će ih biti za vikend.

Detaljnije informacije o stanju na putevima i granicama sa uživo kamerama možete pratiti na Automoto savez Srbije. 

 

Pojačana kontrola na putevima

Srpska policija od danas do kraja turističke sezone pojačano kontroliše upotrebe telefona i drugih uređaja za komunikaciju tokom vožnje.

Kazna za nepropisno korišćenje telefona u vožnji je 10.000 dinara, a saobraćajna policija će dosledno preduzimati i mere prema svim osobama koje ne budu koristile sigurnosne pojaseve, kako na prednjim, tako i na zadnjim sedištima. Pojačana kontrola saobraćajne policije odnosiće se na prevoz dece tj. slede visoke kazne za vozače  koji decu prevoze na nepropisan način.

 

Kilometarske kolone i na Preševu

Smena turista uoči vikenda uslovila je gužve na graničnim prelazima. Velika kolona vozila očekuje se na izlazu iz Srbije prema Mađarskoj, a slično je i na Preševu i Batrovcima.

Na graničnom prelazu Preševo ka Severnoj Makedoniji, na putu do letovalištâ u Grčkoj, očekuju se velike gužve. U subotu je  državni praznik u S. Makedoniji pa će se na putevima i graničnim prelazima sigurno stvoriti velike gužve i dugačke kolone vozila, a samim tim i za očekivati je i duža čekanja.

Vozači koji putuju  iz Srbije i regiona ka Severnoj Makedoniji  i Grčkoj  imaće priliku da voze novom saobraćajnicom tj. južnim krakom Koridora 10, koji je u maju mesecu otvoren za saobraćaj.

Stanje na granicama u BiH

Za subotu 03. avgusta je najavljena pojačanu frekvenciju vozila i duža zadržavanja na graničnim prelazima: Bosanski Brod i Bosanska Gradiška na ulazu u u Bosnu i Hercegovinu. Na ostalim graničnim prelazima, najavljena je povremena pojačana frekvencija vozila, a zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Zbog lokalnih padavina vozači se upozoravaju na mestimično mokar ili vlažan put i savetuje se  opreznija vožnja.

Zbog radova na asfatiranju na magistralnom putu M-5 Lašva-Travnik, kod mesta Vitez, vozila će, od 08 do 18 sati, saobraćati neizmenično, jednom trakom, tako da se očekuju gužve i duža zadržavanja.

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Auto-put iz Austrije do Grčke: U Srbiji završen južni krak koridora 10

Aerodrom Morаvа: Srbija dobila još jedan međunarodni aerodrom

Autoput Beograd-Sarajevo: Izgradnja kreće krajem 2019.-te

Srbija: Policija počinje sa kažnjavanjem za novi prestup

Novi granični prelazi između Srbije i Mađarske i Rumunije

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava