Odlukom gradonačelnice Čikaga zvanični praznik je Vidovdan day

29.06.2021

Odlukom gradonačelnice Grada Čikaga, Lori E. Lajtfut, 28. jun će se obeležavati kao Vidovdan Day.

Foto: (c) pixabay

U tekstu odluke se posebno ističe doprinos srpske zajednice razvoju Čikaga u svim oblastima društvenog života, značaj istorijskih, kulturnih i ekonomskih odnosa Republike Srbije i grada Čikaga, kao i činjenica da su Čikago i Beograd gradovi pobratimi. Grad Beograd je još 7. juna 2005. godine postao pobratimljeni grad sa gradom Čikagom. U odluci se na afirmativan način govori i o tome d Vidovdan simbolizuje viševekovni otpor porobljenog srpskog naroda pod otomanskom vlašću i borbu za slobodu, dostojanstvo i jednakost.

„Odluka gradonačelnice Čikaga Lori Lajtfut da se od danas svaki 28. jun obeležava kao zvanični praznik Vidovdan dej u Čikagu, predstavlja izuzetan gest prijateljstva prema srpskoj zajednici koja već više od 120 godina živi u ovom gradu i doprinosi njegovom razvoju i napretku u svim oblastima“, izjavio je povodom ove odluke Damjan Jović, generalni konzul Reoublike Srbije u Čikagu .

 

Ovaj gest prijateljstva ima još veći značaj uzimajući u obzir činjenicu da Srbija i SAD ove godine obeležavaju 140 godina diplomatskih odnosa, pa s tim u vezi ova odluka gradonačelnice šalje poruku prijateljstva čitavom srpskom narodu širom sveta, istakao je Jović.

“Ova odluka nije naravno došla sama od sebe i predstavlja dokaz da posvećenim delovanjem ka ostvarenju zajedničkih ciljeva, članova srpske dijaspore, državnih institucija i prijatelja koje imamo među pripadnicima velike američke nacije, u budućnosti možemo značajno unaprediti odnose između srpskog i američkog naroda, ali i između Srbije i SAD”, naveo je Jović.

Naravno, najveće zasluge za ovakvo priznanje srpskoj zajednici u Čikagu pripadaju svim onim našim vrednim, poštenim, dobrim i rodoljubovim precima koji su živeći i radeći ovde u Čikagu već generacijama ugrađivali srpsko ime u sve pore ovog društva, ispisujući svojim delima najlepše stranice istorije postojanja jednog od najvećih američkih gradova, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, posebnu zahvalnost za ishod ove inicijative, pored gradonačelnice Lajtfut, dugujemo i Martini (Tomašević) Hone, njenoj najbližoj saradnici srpskog porekla, Nenadu Nenu Ðorđeviću iz Čikaga, koji je direktno bio uključen u ovu inicijativu u svim njenim fazama, kao i novinaru Antoniju Kovačeviću koji je pružio nemali doprinos uspostavljanju dobrih odnosa između Generalnog konzulata i predstavnika gradske uprave.

“Mislim da je dobra praksa da uvek javno odamo priznanje ljudima koji su uložili trud i lične kapacitete i ja ću se truditi tokom svog mandata da to uvek činim, kako ničiji doprinos opštem dobru našeg naroda i države ne bi prošao nezapaženo”, dodao je Jović.

On je naglasio da je Generalni konzulat Republike Srbije u Čikagu uspostavio izuzetne odnose sa gradskim vlastima u Čikagu, ali i sa našom crkvom i istaknutim predstavnicima dijaspore, tako da se ubrzo nadamo novim, lepim vestima i rezultatima inicijativa koje smo zajednički pokrenuli u raznim oblastima.

“Na kraju, iskoristio bih priliku da svima poželim srećan Vidovdan, a posebno našem narodu na Kosovu i Metohiji”, dodao je Jović.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava