Maske u školi treba da nose deca starija od 12 godina preporučuju SZO i UNICEF

27.08.2020

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i UNICEF napravili su preporuku za decu u raznoj dobi i nošenje zaštitnih maski. Deca su podeljena u tri grupe.

(c) pixabay

I dok se roditelji i nastavnici  uveliko pripremaju za početak nove školske godine u novim okolnostima koje podrazumevaju preventivne mere i nošenje zaštitnih maski, evo kakav je stav Svetske zdravstvene organizacije (SZO) kada je reč o tome treba li deca da nose maske.
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i UNICEF savetuju da deca do pet godina ne bi trebalo da nose zaštitne maske, a da deca u dobi od 12 godina i više treba da nose maske pod istim uslovima kao i odrasli, pogotovo onda kada je nemoguće napraviti distancu od jedan metar od drugih, prenosi FoNet.

Odluku o upotrebi maski za decu od šest do 11 godina treba zasnivati na tome da li je korona rasprostranjena u području u kojem dete živi, na sposobnosti deteta da na siguran način koristi masku na tome koliko je pranje i zamena maski dostupna deci.

SZO savetuje adekvatan nadzor odraslih koji će uputiti dete kako treba da stavlja, skida i sigurno nosi masku, a zavisi i od toga koliko je dete u vezi s drugim ljudima koji su pod visokim rizikom da razviju ozbiljne bolesti, kao što su starije osobe i osobe s nekim drugim zdravstvenim stanjima.

Prema informacijama prikupljenim širom sveta, oko 1 do 7 odsto slučajeva korona virusa čine deca i mladi ispod 18 godina.

Malo se zna u kolikoj meri deca i tinejdžeri prenose virus, ali veruje se da mogu da se zaraze na isti način kao i odrasli.

Do sada je registrovano najmanje 24 miliona slučajeva zaraze virusom Kovid-19 širom sveta, a preminulo je više od 800. 000 ljudi. Veruje se da je pravi broj zaraženih ljudi ipak daleko veći, zbog nedovoljnog testiranja i asimptomatskih slučajeva.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava