Domaće serije: Nominacije na festivalu FIDES za Senke nad Balkanom 2, Tajkuna, Južni vetar…

20.09.2020

Domaće serije biće nagrađene na međunarodnom festivalu FEDIS, koji će biti održan 29. i 30. septembra u Domu omladine Beograda, a u konkurenciji se nalazi 13 televizijskih igranih serija.

Za nagradu „Zlatna Arena“ Festivala drama i serija FEDIS najviše nominacija ima serije „Senke nad Balkanom 2“ autora Dragana Bjelogrlića, ukupno 7, a slede „Tajkun“, „Južni vetar“ i „Švindleri“ sa po šest nominacija, a takmiče se ukupno 44 umetnika u različitim kategorija.

Kako je saopštio žiri ove manifestacije, među izborom od 44 umetnika nalaze se glumci, reditelji, scenaristi, direktori fotografija, montažeri, kompozitori muzike, kostimografi, kao po uzoru na Oskara, a za svaku kategoriju postoje četiri nominacije.

Najviše nominacija ima serija “Senke nad Balkanom 2” autora Dragana Bjelogrlića, ukupno sedam, koji ima glavnu ulogu i u trileru ”Tajkun” sa šest nominacija, a za njim slede “Južni vetar” i “Švindleri” takođe po šest nominacija u raznim kategorijama, dok su iza njih “Grupa”, Delirijum tremens”, “Dug moru”, “Slatke muke”, “Vojna akademija”, “Psi laju vetar nosi 2”, “Žigosani u reketu” i “Kalup”.

(c) Senke nad balkanom

Najžešća borba, čini se, biće vođena za glumačke nagrade i to za glavnu mušku između Miloša Bikovića (Južni vetar), Andrije Miloševića (Slatke muke), Tihomira Stanića, (Delirijum tremens) i Dragana Bjelogrlića (Tajkun).

Nagrada za glavnu žensku ulogu će otići u ruke jednoj od sledećih dama: Nada Šargin za mini seriju “Kalup” Vuka Ršumovića, Hana Selimović za spomenuti “Tajkun”, Anita Mančić za “Delirijum tremens”, kao i “Dubravka Mijatović za seriju “Žigosani u reketu”, iz produkcije United Media, i braće Dragana i Gorana Bjelogrlića.

Epizodna muška rola je donela zanimljiva glumačka dostignuća: Ljubomir Bandović kao simpatični negativac u “Južnom vetru”, Ivan Đorđević kao zastrašujući zločinac u “Tajkunu”, Goran Bogdan kao Mustafa iz “Senki nad Balkanom 2” i zaista izvanredna uloga šlogiranog oca – Bogdana Diklića u seriji “Južni vetar”.

Epizodne role za žene su takođe bile veoma zapažene: Vesna Trivalić za “Senke 2”, Jasna Đuričić za “Grupu”, Gorica Popović kao urnebesna Cvetana u “Švindlerima”, ali i Bojana Maljević u potresnoj ulozi u teškoj drami “Dug moru”.

Kategorija “glumačko otkrovenje” predstavlja debitante u TV serijama, nove mlade nade koje obećavaju: pre svih tu je sigurno Filip Đurić za retko odličnu ulogu sociopate kriminalca u “Grupi”, Aleksandar Bjelogrlić u “Senkama 2”, Vule Marković – “Dug moru”, kao i Filip Hajduković u “Švindlerima”.

Za Zlatnu antenu u kategoriji najbolje režije boriće se kreativci: ekipa režisera krimi serije “Grupa”, Goran Marković (“Delirijum tremens”), ekipa reditelja za “Senke 2”, i Miroslav Terzić za “Tajkuna”.

Često najslabija karija domaćeg filma i serija – scenario, takođe se nalazi u konkurenciji za nagrade, a u takmičenju su ove 4 serije – “Grupa”, “Slatke muke”, “Švindleri” i “Dug moru”, sve su realizovane po tekstovima ekipe autora.

Sve spomenute serije biće u konkurenciji i za najbolju fotografiju, kostim, montažu i originalnu muziku.

Pobednici će biti proglašeni na svečanosti 30. septembra u Domu omladine Beograda.

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava