OKTO: Austrijska televizija slavi 8 godina postajanja i uspešnog rada

28.11.2013

OKTO televizija ove godine slavi 8 godinu postojanja i uspešnog rada. Ubeđeniji nego ikada poručuju: "Medijska budućnost je u participaciji tj. učešću!"

Kao mala stanica sa velikim idejama OKTO se prvi put pojavio na ekranima  28. novembra 2005. godine. Brojne zajednice, njih 42,  su tada stvorile sopstvene, redovne serijale i emisije,  i  to su bile prve OKTO produkcije. U međuvremenu je ova nekomercijalna televizijska stanica došla na brojku od 330 emitovanih serijala. Ova priča o uspehu pokazuje sasvim jasno: učešće građanstva je neizostavni deo medijalne sadašnjosti i budućnosti.

Centralni zadatak ovog nekomercijalnog medija je da podstakne ljude i da im pruži šansu da sami oblikuju program. Svima, koji na dobrovoljnoj bazi stvaraju emisije, OKTO prenosi osnovna znanja i kompetencije, te im besplatno na korišćenje daje svu neophodnu tehničku infrastrukturu (kamere, režiju,montažu,TV studio) kao i mesto u programu. Osim toga stanica svim zainteresovanim građanima nudi obrazovne kurseve, kao i kurseve usavršavanja po pristupačnim, socijalno nivelisanim cenama.

 

“Pravi javni servis”

Okto karakterišu raznovrsni, ponekad neobični i “svojeglavi” sadržaji, koji izazivaju gledaoce. Ova televizijska stanica stanica na taj način nudi komplementarnu programsku ponudu, između javnog servisa i privatno-komercijalne televizije. Direktor Okto-a, Kristijan Jungvirt svoju TV stanicu čak definiše kao “pravi javni servis”.

“Na kraju krajeva, kod nas građani sami stvaraju televiziju”, argumentuje Jungvirt svoju tvrdnju.

On i ostali članovi Austrijske Community televizije (pored Okta, tu spadaju i Dorf TV iz Linca, FS1 iz Salzburga) privlače pažnju svojim zalaganjima da Community stanice i slobodne radio stanice dobiju 5% TV pretplate.

“Community mediji su oličenje raznovrsnosti mišljenja i participacije civilnog stanovništva. Posebno u vremenu pojačane medijske koncentracije i povećanog političkog neraspoloženja ova dostignuća su od ogromnog značaja i treba ih tako i vrednovati”, ubeđen je Jungvirt.

 

Programski hitovi za kraj godine

OKTO za sledeći period planira brojne sadržaje i ne slavi samo svoj 8. rođendan, već se i u potpunosti prebacuje na format 16:9. Gledaoce očekuje i serijal “Pod kontrolom – Mediji u Dunavskom regionu”, koji će se emitovati u subotu 30.11.2013, 14.12.2013. i 08.02.2013. u 20h.

Ovaj serijal Okto produkcije, finansiran od strane RTR GmbH, potpisuju režiser, autor i nosilac televizijske nagrade Radovan Grahovac i politikolog Vedran Džihić.

“U polučasovnim dokumentarcima, kao i diskusijama uživo koje potom slede, a u kojima će učestvovati uvaženi gosti, “Pod kontrolom” daje kritički osvrt na medijsku situaciju u Mađarskoj i Bosni”, izjavila je Barbara Epenštajner, intendant ovog programa.

Još jedan hit u programskoj šemi je i projekat “Okto Stars” gde se fokus stavljaju uptavo stvaraoci programa. Ljudi koji svojim velikim angažmanom stoje iza formata kao što su Afrika TV, O-Ton ili Mulatschag, govore u kratkim filmskim portretima  o sebi, svojoj povezanosti sa Oktom i motivaciji da na dobrovoljnoj bazi rade na televiziji.

 

Okto – brojke i činjenice

Mogućnost prijema
Community stanicu je moguće pratiti u celoj Austriji putem A1 TV (program 34) i UPC (analogni: program 8 | digitalni: program 108). U Donjoj Austriji i Burgenlandu Okto je moguće gledati i digitalno putem kabelplus-a (program S31 | 386 MHz). Osim toga, na širem prostoru grada Beča, kao i u delovima Donje Austrije i Burgenlanda, DVB-T antena donosi Okto u domaćinstva. Putem DVB-T2 antene i simpliTV takođe je moguće besplatno gledati Okto. Osim putem kablovske televizije i DVB-T antena, Okto je u celom svetu moguće pratiti preko Livestream-a (http://okto.tv/schauen/livestream). Ukoliko ste propustili neku emisiju, možete je pogledati u Oktoteci.

Informacije o korišćenju
1.419.000 Austrijanaca ima mogućnost prijema Okto kanala. Takozvani “najširi krug gledalaca” (NKG: osobe koje su u proteklom mesecu barem jedan minut kontinuirano gledale Okto) obuhvatao je prema poslednjim podacima 211.000. Ova statistika pokazuje da 15% Austrijanaca koji imaju mogućnost zapravo i gledaju Okto programe. (Izvor: AGTT / GfK Teletest, 1. polugodište 2013)

Finansiranje
Nekomercijalna televizijska stanica Okto pretežno se finansira putem subvencija grada Beča (MA 13) i iz “Fonda za promovisanje nekomercijalnih stanica” RTR-GmbH.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava