Lebenshilfe i Crveni krst traže vojnike za civilno služenje vojnog roka

05.03.2019

Lebenshilfe i Crveni krst su, na primer, organizacije kojima su hitno potrebni mladići za rad koji žele da civilno služe vojni rok.

©Lebenshilfe Wien

U Austriji još uvek postoji obaveza služenja vojnog roka za muškarce. Ta obaveza važi, naravno, samo za austrijske državljane. Vojni rok može da se odsluži u uniformi i s oružjem, ili u obliku civilne službe, angažujući se na raznim humanitarnim zadacima i pomažući civilnom stanovništvu.

 

Značajno smanjenje broja vojnih obveznika

Prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova, poslednjih godina došlo je do smanjenja broja mladića koji su se odlučivali za civilnu službu. Razlog su godišta u kojima je rođeno manje beba nego u ranijim periodima. Tako je recimo samo od 2010. godine broj vojno sposobnih mladića smanjen sa oko 39.600 na 30.700 u 2018. godini. U Beču je situacija manje dramatična i tamo je kvota popunjenosti iznosila 95% u poređenju sa 89,5% za čitavu Austriju.

Jedan od razloga za nedostatak regruta je i sve  veći broj nesposobnih za vojsku, koji je prošle godine dostigao 24,4% na nivou Austrije, a u samom Beču čak i 28%. Osim toga, mladići u Beču se radije odlučuju za civilnu službu, nego njihovi vršnjaci u unutrašnjosti.

 

Manje prijavljenih i za civilnu službu

Iako se u Beču više od polovine mladića koji treba da služe vojni rok prijavljuju za civilnu službu, njihov broj i dalje opada. To osećaju i brojne organizacije u kojima su mladići do sada služili taj oblik vojnog roka.

U 2018. godini najviše „vojnika u civilnoj službi“ je zabeleženo u sektoru pružanja hitne pomoći (40%), slede socijalna oblast i briga o licima sa posebnim potrebama (30%), briga o starima (10%), bolnice (7%), zbrinjavanje izbeglica (4%), civilna zaštita (3%) kao i manje oblasti kao što su dečiji vrtići, spomen parkovi, poljoprivreda ili zaštita okoline.

 

Lebenshilfe i Crveni krst hitno traže mladiće za civilnu službu

Lebenshilfe i Crveni krst su, na primer, organizacije kojima su hitno potrebni mladići za rad. Lebenshilfe traži 20 mladića za rad u 14 stambenih komuna i brigu za osobe sa posebnim potrebama, dok će Crvenom krstu već od 1. maja biti potrebno novih 45 „civilnjaka“. Ukoliko ih ne bude dovoljno, Crveni krst će pokušati da njihova mesta popuni licima koja bi taj posao obavljala na dobrovoljnoj osnovi.

 

Kultura dobrovoljnog rada u Austriji

Austrija je poznata po tradiciji dobrovoljnog, karitativnog rada. Čak 61% Austrijanaca radi volonterski u nekom udruženju ili organizaciji, a kultura dobrovoljnog angažmana i solidarnosti veoma je cenjena u austrijskom društvu.

Jedan dobar primer možete pogledati u delu emisije “Dijaspora uživo” gde je gostovao student Đorđe Pejanović.

Ukoliko želite da učinite nešto za zajednicu onda se možete  angažovati u jednoj od brojnih karitativnih organizacija kao što su Crveni krst, Caritas, Volkshilfe, Hilfswerk, dobrovoljni vatrogasci (Freiwillige Feuerwehr), razni sportski klubovi ili mladi izviđači (Pfadfinder).

U Austriji postoji i Sajam dobrovoljnog rada koji se održava u oktobru mesecu i gde se možete informisati o mogućnostima dobrovoljnog rada u Austriji.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava