Beč: Grade se novi opštinski stanovi u 10. becirku

16.12.2017

Opštinski stanovi u Beču se ponovo grade punom parom i do 2020. godine izgradiće se 4.000 modernih stanova sa pristojnim kirijama.

Početak radova na novom gradilištu u 10. becirku

Posle nekoliko godina pauze ponovo je započelo zidanje bečkih opštinskih stanova po oprobanom principu bečke stanogradnje.  Prvih 120 stanova izgradiće se  na arealu nekadašnje centrale AUA u Fontanastrasse u 10. becirku, u blizini U1-stanice Oberlaaa.

Grad Beč  ulaže u ovaj projekat 6,9 miliona evra, a završetak gradnje je planiran za jesen 2019. godine. U još devet bečkih kvartova, na 28 gradilišta,  gradi se  još 3.450 novih stanova.  Do 2020. godine grad Beč želi da stavi na raspolaganje 4.000 novih stanova ovog tipa. 

Svečanom otpočinjanju radova u Favoritenu prisustvovali su gradonačelnik Beča Mihael Hojpl i njegov verovatni naslednik, gradski ministar za stanogradnju Mihael Ludvig (Socijaldemokratska stranka Austrije). Gradonačelnik je tom prilikom  izjavio da je Beč međunarodno poznat po svojim opštinskim stanovima i da je važno da ljudi imaju priliku za jeftinije stanovanje. Grad se ovom merom sprema za blisku budućnost, kada će u njemu živeti 2 miliona ljudi. Mihael Ludvig je istakao da se pored jeftinijih stanova obezbeđuju i radna mesta u građevinskoj industriji.

 

Cena novih stanova

Novi opštinski stanovi – “Gemeindewohnungen NEU” stanarima nude poštene uslove stanovanja i pravnu sigurnost. Cena kvadratnog metra će biti 7,50 evra, nije potrebno ulaganje ličnih sredstava, ne plaća se kaucija, ugovori su vremenski neograničeni. Stanovi su svojina grada Beča i dodeljuju se prema transparentnim kriterijumima.

Detalji projekta u 10. becirku

Zgrade u 10. becirku  će imati 120 stanova s balkonom ili lođom.  U njima će biti jedna do pet soba i biće veliki između 40 i 100 kvadratnih metara. Skoro 90 posto stanova pogodno je prvenstveno za pojedince, samohrane majke/očeve sa do dvoje dece i parove s jednim detetom. Stanovi su usklađeni s potrebama korisnika: više od 40 posto ima jednu ili dve sobe, tako da i Bečlije do 30 godina mogu da dobiju svoje povoljne stanove. Od 10.000 opštinskih stanova koji se godišnje podele, sada je oko 2.000 namenjeno mladima. U opštinskim stanovima važi i kućni red koji stanari trebaju da poštuju.

Zgrade će imati četiri, pet ili devet spratova. Postojaće i podrumi, perionice, prostorije za bicikle i dečja kolica, readionica za bicikle i zajednička garaža na susednom placu. Dobrosusedski odnosi su u centru pažnje tako da će postojati zimska bašta koju će stanari moći zajednički da uređuju, a na raspolaganju će im stajati  i kućepazitelj. Jedno dvorište je planirano za susrete mladih i starih, i imaće dečje igralište i klupe. Drugo će se koristiti za opuštanje, a treće za zajedničko bavljenje urbanom poljoprivredom.

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava