Beč: Do 2020. godine biće izgrađeno 4.000 opštinskih stanova

14.12.2018

Beč je pre oko 100 godina počeo da gradi stanove za socijalno ugroženije slojeve stanovništva. U međuvremenu je Beč postao najveći stanodavac na svetu i raspolaže danas oko 230.000 stanova.

Ovih dana u ulici Fontanagasse u 10. bečkoj opštini Favoriten upriličena je prigodna proslava povodom postavljanja krova na novu zgradu sa 120 opštinskih stanova. Zgrada je građena prema novim, kvalitetnijim standardima, a prvi stanari će dobiti ključeve stanova u jesen 2019. odine.

I u našem starom zavičaju postoji taj običaj, negde se zove „šljeme“, pa kad se podigne drvena građa za krov, onda se organizuje jelo i piće za radnike, ali i za prijatelje domaćina, a na vrh krova se okače peškiri, košulje i ćilimi.

Inače, grad Beč je pre nekih 100 godina počeo da gradi stanove za socijalno ugroženije slojeve stanovništva. Stanovi su bili skromniji po opremi, ali je zato i kirija bila niža tako da su i oni sa nižim primanjima mogli sebi da priušte pristojan krov nad glavom. U međuvremenu je Beč postao najveći stanodavac na svetu i raspolaže danas sa oko 230.000 stanova.

Novi stambeni blok, „Barbara-Pramer-Hof“,  nazvan prema preminuloj bivšoj predsednici austrijskog Parlamenta, donosi sa sobom i novitete u gradnji opštinskih stanova,  a u prvom planu je moto „Svetlo, vazduh i sunce“.

To znači da blok zgrada obuhvata tri zgrade sa četiri, pet ili devet spratova i svaki stan će imati balkon ili lođu. Na raspolaganju će biti jednosobni, dvosobni i trosobni  stanovi, a površina ovih stanova iznosi  od 37 do 72 kvadratna metra. Na krovovima će biti zajedničke terase, kao i uređena dvorišta sa raznim sadržajima, a naravno i igrališta za decu.

I to je tek početak. Do 2020. godine na različitim lokacijama u Beču biće izgrađeno ukupno 4.000 opštinskih stanova prema novom konceptu. U planu su sledeći projekti: Handelskai, Wolfganggasse, Aspern Seestadt i Engerthstrasse.

Prednosti opštinskih stanova u Beču:

– 7,50 evra košta kirija/po kvadratnom metru bruto

– Nisu potrebna nikakva vlastita finansijska sredstva

-Nema kaucije

-Ugovori za stanovanje se zaključuju na neograničeno vreme

Svi opštinski stanovi u Beču  se izdaju preko preduzeća Bečki stanovi – „Wiener Wohnen“ prema važećim kriterijumima.

PROČITAJTE JOŠ I OVO: Izdaju se prazni poslovni lokali u opštinskim zgradama

Stanovi u Beču: 10 najvažnijih propisa u opštinskim stanovima

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava