Stanovi u Beču: Olakšana selidba za starije osobe u opštinskim stanovima

17.12.2014

Osobama starijim od 65 godina, od početka 2015. godine biće omogućeno lakše preseljenje iz većih u manje gradske stanove. Ovim potezom grad Beč želi da starijim osobama omogući udobnost i praktičnost, a istovremeno veće stanove oslobodi za mlađe porodice sa decom.

Michael Ludwig, bečki ministra za stanogradnju i stanovanje u poseti stanarima u opštinskim stanovima

Od 1. januara 2015. godine stupaju na snagu novi, povoljniji uslovi za preseljenje osoba starijih od 65 godina, iz većih u manje opštinske stanove (Gemeindewohnungen). Ova akcija, nazvana “65Plus” i  proistekla je iz želje mnogih starijih osoba da se presele u manje stanove nakon što su odnegovali porodicu i više ne žive sa svojom decom.

Preseljenje starijih osoba u Beču u manje stanove je korisno iz više razloga. Pre svega, starije osobe će dobiti praktičnije stanove u kojima im je lakše kretanje i življenje. Takođe, troškovi stanovanja, kao što su stanarina, grejanje i električna energija biće znatno niži u novim stanovima sa manjom površinom. Gradske vlasti očekuju i pozitivan odjek ovih promena i kod mlađih parova, kojima je potreban veći prostor za življenje sa decom.

Uslovi i povoljnosti “65Plus

Ponuda “65Plus” važi za sve osobe starije od 65 godina koje žive u stanovima većim od 65 m2. Kako bi stariji stanari imali što bolje uslove za život, njima se na raspolaganje stavljaju isključivo stanovi “A” kategorije, opremljeni grejanjem, kupatilom i WC-om. Preseljenje je moguće samo u one stanove koji imaju manje prostorija od onih u kojima starije osobe već stanuju, kao na primer iz trosobnog u dvosobni.

Mnoge starije osobe imaju povoljnije (stare) uslove plaćanja gradskih stanova od sadašnjih. Zbog toga će oni za troškove u novim stanovima dobiti popust od 35 odsto, kako bi im se preseljenje isplatilo. Takođe, za penzionere sa niskim primanjima postoji povoljnost u vidu stambene pomoći (Mietbeihilfe), koja se dodeljuje za stanove do 50 m2 za pojedince, odnosno do 70 m2 za parove.

Grad Beč će izaći u susret i posebnim željama stanara, kao što su preseljenje u stan u istoj zgradi ili dodela stana u prizemlju, ukoliko za to postoje uslovi. Moguć je i “direktan prenos” (Direktvergabe, Nachmiete) stanova na treće lice, ukoliko ta osoba ispunjava uslove. Što se tiče novca uloženog u stan, starije osobe od novih stanara mogu potraživati finansijsku nadoknadu (Ablöse) u visini do 5.000 evra.

Akcija “65Plus” počinje sa jednogodišnjom probnom fazom od 1. januara 2015. godine.

“Wiener Wohnen” je za sve zainteresovane omogućio i lične konsultacije, a termini se mogu zakazati putem telefona 05 75 75 75.

 

PROČITAJTE  NAJNOVIJE VESTI  OVDE 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Novi servisni centar “Wiener Wohnen” u blizini Gasometra

Beč raste: Austrijski glavni grad najveće gradilište u Evropi

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava