Austrijsko državljanstvo: Da li biste položili ispit za državljanstvo?

07.06.2018

Ko želi austrijsko državljanstvo, mora imati mnogo strpljenja, novca ali i potrebno znanje nemačkog jezika. Ali to nije sve. Proces dobijanja državljanstva je dug i pun birokratskih prepreka, a kandidat mora polagati i ispit o poznavanju nove domovine. Kako on zapravo izgleda?

Za dobijanje austrijskog državljanstva potrebno je da podnosilac molbe dokaže da je najmanje deset godina živeo legalno i radio u Austriji. U nekim slučajevima postoji i mogućnost podnošenja molbe nakon pet godina boravka, na primer, ukoliko je kandidat oženjen/udat austrijskim državljaninom.

Za eventualno skraćenje dakle moraju postojati posebni razlozi, na primer, odobrenja azila, državljanstvo neke od zemalja EEP-a (Europskog privrednog prostora), rođenje u Austriji ili izuzetne zasluge u interesu Republike Austrije.

Inače mora podneti i potvrdu da nije kažnjavan, da ne postoji nikakav postupak u Austriji protiv njega i da ima dovoljna mesečna primanja. Pored toga mora podneti ispisnicu iz državljanstva zemlje porekla. Samo za specijalne izuzetke postoji mogućnost dvojnog državljanstva.

Podnosilac molbe mora dokazati dovoljno znanje nemačkog jezika, to jest potvrdu o položenom ispitu iz nemačkog. Takođe, mora polagati i ispit o poznavanju nove domovine, Austrije.

 

Ispit za austrijsko državljanstvo

Ako želite postati državljanin Austrije, morate polagati ispit i dokazati svoje znanje o državi Austriji. Tu se ubraja osnovno znanje o demokratiji i istoriji vaše nove domovine. Svako ko se u Beču prijavljuje za državljanstvo takođe mora osvojiti bodove na osnovu  svog znanja o austrijskoj prestonici.

” On-lajn test” za državljanstvo omogućava uvid i vežbu za potrebni ispit. Evo prilike da malo vežbate i da odgovorite na pitanja, a samim tim i proverite svoje znanje.

Nagađanja nema mnogo, jer se test rešava na principu multiple choice – od 4 ponuđena odgovora samo je jedan tačan.

Napomena: Pitanja smo namerno ostavili na nemačkom jeziku jer tako izledaju u originalu na testu!

 

Die Staatsgebiete welcher heutigen Staaten gehörten im Laufe der Geschichte zeitweise zum Kaiserreich Österreich?-

– Slowakei
– Kroatien
– Ungarn
– Finnland

Welche Reformen veränderten Österreich in den 1970er Jahren?

– Allgemeine Schulpflicht
– Gleiche Rechte und Pflichten für Männer und Frauen
– Ausbau von Schulen und Universitäten
– Rauchverbot auf öffentlichen Plätzen

Die Revolution von 1848 betraf auch das Kaiserreich Österreich. Was waren wesentliche Forderungen in der Revolution von 1848?

– Freiheit und Bürgerrechte
– Unabhängigkeit vom Kaiserreich Österreich (z.B. Ungarn)
– Eine Verfassung
– Mehr Rechte für den Kaiser

Na internet sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova možete pogledati ostala pitanja iz testa o austrijskom  državljanstvu.

Za dobijanje austrijskog državljanstva zadužena je Služba za doseljenike, državljanstvo, matični uredi (Einwanderung, Staatsbürgerschaft, Standesamt) – MA 35
koja se nalazi na sdresi 20., Dresdner Straße 93, Block C 
Broj telefon: +43 1 4000-3535

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Austrijsko državljanstvo: Broj „novih“ državljana porastao je za 12,2 odsto

Stranci u Austriji čine rekordnih 16,2% u ukupnom broju stanovnika

Austrijsko državljanstvo: Dvojno državljanstvo, uskoro?

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava