Policija u Austriji: Programi za prepoznavanje lica sa video nadzora

10.05.2019

Policija u Austriji će uskoro imati novu mogućnost, a to je analiza lica osumnjičenih osoba, snimljenih kamerama za video nadzor.

(c) pixabay.com

Ono što ima policija u Londonu i Kini, uskoro će imati i policija u Austriji, a to su  kompjuterski programi za prepoznavanje lica sa snimaka kamera za video nadzor.

Savezni biro za borbu protiv kriminala je već nabavio potreban softver i planira da do kraja godine počne sa automatizovanom analizom lica osumnjičenih osoba, snimljenih kamerama za video nadzor.

Ovo bi, posle otisaka prstiju i genetskog otiska, DNA, bio novi značajan korak u borbi protiv kriminala, objašnjavaju u policiji razloge za uvođenje nove tehnologije. Istovremeno naglašavaju da se nova tehnika neće koristiti za manje delikte, kao što su pogrešno parkiranje, bacanje opuška cigarete na ulici  i slično, već samo za potrebe težih krivičnih dela, jer bi u protivnom sve to bilo u nesrazmeri sa troškovima primene sistema.

Odgovarajući  zakon dozvoljava da policija u Austriji tj. policijske službe dobiju na uvid snimke video nadzora u javnom prostoru, kao što su banke, benzinske pumpe, supermarketi, ali i vozila javnog saobraćaja. Softver onda analizira crte lica osumnjičenih sa fotografijama u bazi podataka lica, koja su već barem jednom bili obuhvaćeni policijskom istragom.

Tako prikupljeni podaci bi se koristili u toku sudskog postupka, ali ne kao apsolutni dokazi, nego kao jedan od elemenata za dokazivanje krivice.

 

Aerodrom u Beču ima sličan sistem 

Sličan sistem za prepoznavanje lica je već više od godinu dana u upotrebi na bečkom aerodromu Švehat. Tamo putnik stavlja svoj biometrijski pasoš na odgovarajući senzor, istovremeno kompjuterski program preko kamere u neposrednoj blizini analizira crte lica putnika i ako je sve u redu, otvara se rampa i putnik može da prođe. Istovremeno ako je za nekim licem raspisana poternica, sistem prepoznaje to lice i izaziva alarm, što treba da dovede do hapšenja dotične osobe. Sve to u cilju efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala.

U međuvremenu kineske vlasti su počele da primenjuju novi alat za nadzor i identifikovanje ljudi u vidu  softvera za prepoznavanje jedinstvenog oblika tela i načina hoda svakog čoveka, čak i kada su im lica skrivena od kamera. Kako izgleda, privatnost će za mnoge u budućnosti biti samo misaona imenica.

 

Više sigurnosti zahvaljujući video nadzoru

U stanicama i vozilima gradskog saobraćaja u Beču je instalirano oko 11.000 video kamera. U sve 104 stanice metroa kao i u najvećem broju vagona postoji video nadzor sa 2.200 kamera, a radi se na daljem ugrađivanju kamera u tramvaje i autobuse. I u liftovima na stanicama je ugrađeno oko 550 kamera.

Analizu snimaka vrši policija, a stopa otkrivanja prestupnika je veoma visoka.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Beč: Red i više sigurnosti u gradskom saobraćaju

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava