Patrijarh Porfirije preko Privrednika pomaže studente u Hrvatskoj

26.08.2021

Srpsko privredno društvo Privrednik iz Zagreba u protekloj školskoj/akademskoj godini stipendiralo je ukupno 80 talentiranih učenika i studenata iz svih krajeva Hrvatske.

Najstarija organizacija Srba u Hrvatskoj – Srpsko privredno društvo Privrednik iz Zagreba u protekloj školskoj/akademskoj godini stipendiralo je ukupno 80 talentiranih učenika i studenata iz svih krajeva Hrvatske, ponajviše iz zapuštenih i ekonomski nerazvijenih krajeva.

Uoči početka nove školske/akademske godine, kao i do sada, intenzivno su prikupljena sredstva za stipendiranje talentiranih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti. Godišnja stipendija za jednog učenika iznosi 5.000 kuna (oko 700 eura) i 10.000 kuna (oko 1.300 eura) za studenta.
Ove godine u svrhu prikupljanja sredstava za stipendiranje pokrenuta je javna kampanja Oslonac mladima u koju su se uključile poznate javne ličnosti (Momčilo Bajagić Bajaga, Goran Bogdan, Voja Brajović, Svetlana Bojković, Ida Prester i Nikola Pejaković). Svi oni pozivaju dobre ljude koji prepoznaju važnost obrazovanja i ulaganja u mlade ljude, kako bi pomogli ovu dobrotvornu misiji.

Značajan deo akcije Srpskog privrednog društva Privrednik iz Zagreba i  prvi „oslonac mladima“ svojom ličnom donacijom postao je patrijarh srpski Porfirije. U ovoj akademskoj godini Njegova Svetost će putem Privrednikovog fonda „Vladimir Matijević“ školovati čak desetoro odličnih studenata s različitih fakulteta i iz različitih krajeva Hrvatske. On je i za vreme svog službovanja u Zagrebu, kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski, uvek podržavao i pomagao stipendiste, a to, evo, nastavlja i s najvišeg trona u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Ovim činom ne samo da pomaže brojne mlade ljude i njihove obitelji, već daje i primer mnogima širom sveta, da je darivanje blagoslov koji se višestruko vraća pojedincu i zajednici.
Privrednik je društvo koje je tradicionalno, od svog osnivanja u Zagrebu 1897. godine, bilo vezano za Crkvu. Stoga su iz organizacije veoma radosni da Patrijarh Porfirije prepoznaje njihovu misiju i ohrabreni će nastaviti da istraju u radu, a to je pomaganje mladih ljudi da se školuju i da, znajući ko im je pružio podršku, sačuvaju i svoj kulturni i nacionalni identitet i budu na korist i ponos svog naroda i svoje zemlje.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava