Kamp Mia Patria: Nezaboravno druženje srpske dece iz celog sveta

02.08.2018

Kamp Mia Patria je imao još jednu uspešnu sezonu. Utisci dece iz dijaspore su predivni, a da je sve bilo savršeno govori podatak da deca žele da dođu na kamp Mia Patria  i sledeće godine.

Letnji kamp Mia Patria namenjen je pre svega deci srpskog porekla, koja žive van granice Srbije. Ove godine okupio je decu iz 13 različitih zemalja, među kojima su Švajcarska, Nemačka, Austrija, Švedska, Srbija, Grčka, Slovenija, SAD i dr.
Jedinstven po mnogo čemu, ovaj kamp je pre tri godine osmislila Maja Bjelogrlić, supruga našeg proslavljenog glumca i reditelja Dragana Bjelogrlića. Kamp Mia Patria realizovan je u Opovu, u prirodnom okruženju udaljen 30km od Beograda. Deca su bila smeštena u hotelu “Stari biseri”, a na raspolaganju su im bili sportski tereni i sala za kreativne radionice.Pod sloganom “ Upoznajte Srbiju” letnji kamp Mia Patria je i ove godine širom otvorio svoja vrata učesnicima da nauče o zemlji svog porekla, da otkrivaju svoje talente i stvaraju nova prijateljstva.

Na časovima glume, koja su posebno omiljena kod dece, razvijali su kreativnost, na istoriji su upoznali svoju domovinu, a na časovima kaligrafije deca su učila ćirilicu i uživala u umetnosti lepog pisanja na srpskom jeziku.
Tokom 12 dana boravka u kampu, mladi su pohađali i posebno osmišljenu  IT radionica, a dnevni i večernji programi podrazumevali su mnogobrojne sportske aktivnosti, radionice i igre.

U kampu MIA PATRIA deca su svakog  dana imala dramsku sekciju sa poznatim i popularnim srpskim glumcima, a plod rada je bila predstava “Gospođa ministarka” sa čak tri scenske  postave. Predstava je izvedena pred decom iz Opova, koja su dugim aplauzom pozdravljali svoje nove prijatelje.Učesnici kampa Mia Patria su obišli i najznačajnije znamenitosti Beograda kao što su Muzej Nikole Tesle, Beli dvor, Kalemegdan i Hram Svetog Save.Po rečima Maje Bjelogrlić i ove godine je bilo  suza na rastanku ali opravdano jer su deca stekla nove drugare i simpatije i imala želju da se kamp ne završi tako brzo.

“ Deca su uživala u programima i to nam je najbitnije. Naš cilj je da im predstavimo Srbiju u najlepšem svetlu, kakvu možda do sada  nisu imali priliku da upoznaju, da budu ponosni na svoje poreklo i da se Srbiji rado vraćaju. I ove godine naša misija je uspela, a to je nezaboravno druženje srpske dece iz celog sveta i prelepo iskustvo koje su doživeli u Srbiji “, izjavila je osnivač kampa Mia Patria , Maja Bjelogrlić.

“Uživajući u kulturnoj  i umetničkoj oazi Srbije koju smo i ove godine predstavili deci, sigurni smo da će se mnogi od njih vratiti u narednim godinama kampu Mia Patria. Namera ovog projekta je da neguje kod dece i mladih ljubav i poštovanje kulturnih vrednosti i upozna ih sa srpskim kulturnim i istorijskim nasleđem i umetnošću”, sa velikim zadovoljstvom kaže Maja. Kamp Mia Patria je i ove godine nastavila saradnju  sa Upravom za dijasporu pri Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, kao i sa Kancelarijom za KiM pod čijim pokroviteljstvom je organizovano učešće nekoliko polaznika.


PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Svetosavski bal: Tradicija u Beču koja traje 20. godina

Senke nad Balkanom: Prva domaća serija na platformi Amazon prime

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava