Srbija uvodi obavezan PCR test na granicama od 20. decembra

16.12.2020

Negativan PCR test , ne stariji od 48 časova, obavezan je za strane državljane koji od 20. decembra žele da uđu u Srbiju , a za državljane Republike Srbije prilikom ulaska u zemlju obavezna je kućna izolacija u trajanju od 10 dana, ukoliko prilikom ulaska nemaju negativan PCR test.

Foto (c) pixabay

Strani državljani od 20. decembra 2020. godine neće moći da uđu u Srbiju bez negativnog PCR testa, ne starijeg od 48 časova. Za državljane Republike Srbije je prilikom ulaska u zemlju obavezna kućna izolacija u trajanju od 10 dana, ukoliko prilikom ulaska nemaju negativan PCR test (s tim što se karantin može prekinuti naknadnim negativnim PCR testom), saopšteno je nakon sednice Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti KOVID-19.

Krizni štab je doneo odluku prema kojoj će na graničnim prelazima biti vršena pojačana kontrola, uz obavezan PCR test, koji će biti potreban za sve strane državljane, bez obzira na to iz koje zemlje ulaze u Srbiju.
Ministarska za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije i članica Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti KOVID-19 Darija Kisić-Tepavčević saopštila je će ova mera važiti od 20. decembra, najverovatnije do 10. januara, u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Takođe, ministarka je podvukla da će aktuelne mere za suzbijanje epidemije koronavirusa ostati na snazi do petka, 18 decembra, nakon čega će ponovo zasedati Krizni štab.

Kisić Tepavčević je objasnila da se videlo da su dosadašnje mere dale efekte, ističući da brojevi jesu na visokim vrednostima, ali se vidi pad broja novoobolelih.

To su, ipak, i dalje visoke vrednosti, optećenje zdravstvenog sistema je veliko i moramo svi da uradimo sve da smanjimo prenošenje virusa, naglasila je ona.

Ministarka je apelovala na građane da predstojeće praznike ove godine proslave u najužem krugu porodice, ali i da se tada pridržavaju svih preventivnih mera.

Kisić Tepavčević je ukazala na to da se broj pregleda u kovid ambulantama smanjuje i da je to ohrabrujući podatak, ali da zabrinjava to što od ukupnog broja pregledanih veći procenat zahteva hospitalizaciju.

Prema njenim rečima, virus je prisutan u svim mestima u Srbiji, a da su žarišta upravo najveći gradovi, poput Beograda, Novog Sada, Kragujevca.

Izvor: srbija.gov.rs

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava