Srbija: Pojačana sanitarna kontrola na graničnim prelazima

28.08.2020

Na granicama Srbije se sprovodi kontrola mera uvedenih još 14. avgusta 2020. godine, ali uz pojačanu sanitarnu kontrolu.

Foto (c) carina.rs

Na svim graničnim prelazima pojačana je sanitarna kontrola zbog povratka turista sa letovanja iz zemalja sa povećanim brojem obolelih. Građani Severne Makedonije, Bugarske, Rumunije i Hrvatske prilikom ulaska u Srbiju moraju priložiti pi-si-ar test star najviše 48 sati.

Na granicama se sprovodi kontrola mera uvedenih još 14. avgusta 2020. godine.

Ostalim putnicima granična policija uručuje upozorenja u kojem su naznačene karakteristike i simptomi Kovida 19, sa istaknutim brojevima telefona instituta za javno zdravlje.

Pandemija je desetkovala putovanja i prelaske državne granice Srbije, ali su ti ređi putnici nosili znatno veće količine deviza i to neprijavljenih.
Do polovine avgusta srpski carinici su zaplenili 5,5 miliona evra, čiji su vlasnici propustili da ih prijave. Tokom čitave prošle godine otkriveno je i oduzeto tri miliona evra. Od 2013. godine do danas u državni budžet direktno se slilo oko – 30 miliona zaplenjenih evra.

Prilikom ulaska u Srbiju, baš kao i u zemlje Evropske unije, putnik je dužan da prijavi sumu veću od 10.000 evra. Najčešće oni koji ga i nisu stekli legalno, to ne čine. Prekobrojne novčanice kriju na najrazličitije načine. Carinici su devize pronalazili u cipelama, hlebu, prašku za veš, keksu, čaju…

 

 

Snimanje filmskih scena na prelazu Gradina

Nastavak domaćeg filma ”Јužni vetar 2” snima se ovih dana na više lokaliteta u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, pa je tako red došao i na najveći granični prelaz iz Srbije ka Bugarskoj.

Tokom snimanja scena na prelazu Gradina, bio je angažovan veliki broj statista iz Dimitrovgrada, koji su u svojim vozilima strpljivo i dosledno ”igrali” putnike koji prelaze iz naše u susednu zemlju.

Snimanje nije predstavljalo problem ni za prave putnike koji su tokom snimanja zaista želeli da otputuju u Bugarsku, jer su se carina i granična policija postarali da redovan posao bude obavljen u za to unapred određenim saobraćajnim trakama.

 

Scenario i ovog puta potpisuju Petar Mihailović, kao i reditelj Miloš Avramović, dok glumačku ekipu predvode Miloš Biković i Miodrag Radonjić.

Drugi deo ovog bioskopskog hita nosiće naziv “Ubrzanje”, a premijera se očekuje početkom naredne godine.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava