Novo otkriće: Naučnici iz Beča dokazali da u ljudskom telu ima plastike

25.10.2018

Naučnici s Medicinskog univerziteta u Beču predstavili su rezultate svoje nove studije koji potvrđuju da mikroplastika završava u ljudskom organizmu.

Na nedavno održanom Gastroenterološkog kongresu  austrijskoj prestonici, naučnici s Medicinskog univerziteta u Beču predstavili su  rezultate svoje nove studije koji potvrđuju da mikroplastika završava u ljudskom organizmu, tačnije, u crevima i stolici.

Istraživanje je sprovedeno na pet ženskih osoba  i tri muškaraca u starosnoj  dobi između 33 i 65 godina života iz Finske, Holandije, Velike Britanije, Italije, Poljske, Rusije, Japana i Austrije. Oni su sedmicu dana vodili dnevnik prehrane, a po završetku istraživanja naučnicima  su predali uzorke stolice. Svi ispitanici konzumirali su hranu zapakovanu u plastiku, ribu i morske plodove. Kod svih  osam osoba zabeležena je prisutnost plastike u stolici, u proseku 20 čestica mikroplastike na 10 grama stolice.

Plastika je sveprisutna, a porast proizvodnje plastike u svetu kontinuirano raste od 70-ih godina 20. veka. Na primer, dok je proizvodnja plastike 1950. godine iznosila 1,5 megatona godišnje, pola veka kasnije, 2015. godine uvećala se na  neverojatnih 400 megatona.

Odavno je već  utvrđeno da plastika iz mora i oceana putem morskih plodova i ribe dolazi u hranu, dok mikroplastika u prehrambeni lanac dolazi i drugim putem, zbog njene prisutnosti prilikom berbe, proizvodnje i pakovanja prehrambenih proizvoda.

Izvor: EuroCom PR

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava