Ukinuta taksa na stambene ugovore iz doba Marije Terezije

13.11.2017

Ako posle 11. novembra 2017. sklopite vremenski ograničen ili neograničen ugovor o najmu stana u Austriji, Poreskoj službi više nećete morati pored svih troškova još da plaćate i taksu na zaključenje ugovora.

Prethodna vlada se u okviru poreskih “poslastica” za birače 12. oktobra izjasnila za ukidanje takse na sklapanje ugovora koju su do sada skoro uvek plaćali stanari, iako u stvari nije postojala takva obaveza. Ali je, nažalost, postojala mogućnost, koju su vrlo dugo  (čak vekovima) koristili umešni stanodavci.

Pošto je zakonska izmena u Službenom glasniku objavljena tek 1o. novembra, smatra se da su svi ugovori sklopljeni od subote, 11.11.2017. oslobođeni takse.

Ako ste imali peh i ugovor sklopili pre tog datuma, a još niste izmirili sve dažbine, moraćete da snosite i taksu za njegovo sklapanje.

Stanari prilikom sklapanja željenog ugovora i inače mnogo toga moraju debelo da plate (“uobičajene” tri kirije za kauciju i tri za maklera), a do sada su plaćali i taksu na ono što donosi zaradu stanodavcu. Taksa za zaključenje ugovora sklopljenih do 11. novembra  2017, mora da se izmiri u Poreskoj službi. Zakon do sada nije određivao ko to mora da uradi, ali je tražio da taksa bude plaćena. To je dobro došlo stanodavcima, koji su skoro uvek taksu u visini od 1 posto od  zbira 36mesečnih bruto-kirije jednostavno prevaljivali na stanara (primer: na ugovor od 1.000 evra bruto to je bilo celih 360 evra).

Eto, dakle, od sada štedite novac prilikom sklapanja novih ugovora o najmu. Bar nešto, Imamo, međutim, lošu vest za one koji unajmljuju poslovne prostorije. Za njih ova taksa i dalje ostaje na snazi, što posmatrači smatraju slučajem za sud, jer se radi o neravnopravnom tretmanu stanara i privrednika.

I na kraju jedan zanimljiv detalj – navedena taksa na sklopljeni ugovor o najmu stana uvedena je još u doba Marije Terezije koja je vladala od 1740. do 1780. godine.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava