Aerodrom Beč: Elektronska kontrola putnika

15.12.2017

Za posednike biometrijskih pasoša od sada novi kontrolni punktovi na aerodromu Švehat.

Od 14. decembra na aerodromu u Švehatu započelo je automatsko kontrolisanje putnika-državljana EU (dakle i “naših” Austrijanaca). Kontrola se  vrši na punktovima s elektronskim detektorima za prepoznavanje lica. U isto vreme se podaci  putnika upoređuju sa onima iz Centralnog šengenskog informacionog sistema (SIS), što je do sada bio slučaj samo sa putnicima iz tzv. trećih država.  Biometrijsko prepoznavanje lica treba da dokaže da se slika u EU-pasošu poklapa s licem posednika. Pre pristupa E-gejtu putnik zato mora da skenuje sopstveni pasoš. Najvažniji razlog za ovu promenu je  borba protiv međunarodnog kriminala, ali detektori će doprineti i ubrzavanju kontrole putnika.

EU-državljani od sada mogu da ulaze i izlaze samo kroz nove kontrolne punktove, ukoliko putuju van Šengena. Moderni elektronski pristupi mogući su  samo za posednike EU-biometrijskih pasoša starije od 18 godina. Za državljane tzv. “trećih država” ova mogućnost ne postoji, što znači da će se kontrole obavljati i dalje po starom (tako što će policajac na šalteru skenovati pasoš).

Trenutno je instalirano 25 ovakvih elektronskih prelaza i to u zonama sa ulazima D i G. Preko njih se u avione ukrcavaju putnici koji napuštaju Šengenski prostor, odnosno putuju u tzv. treće države (znači na primer “naši Austrijanci” na putu ka bivšoj domovini).

Elektronska kontrola je uvedena i na ulazu u Austriju sa međunarodnih letova (ali da li će biti kontrolisani elektronski ili “ručno” zavisi od toga da li u zemlju ulaze preko starog ili novog terminala).

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava