Sarajevo: Trebević ponovo silazi u grad

07.04.2018

Trebevićka žičara u Sarajevu je posle 26 godina konačno puštena u rad. Povodom ovog velikog događaja članovi grupe Ambasadori poklonili su sugrađanima pesmu "Trebević opet silazi u grad".

U prisustvu velikog broja predstavnika kulturnog, političkog i javnog života, u petak 6. aprila 2018. svečano je, posle 26 godina, otvorena Trebevićka žičara u Sarajevu. Građani su konačno dočekali da  žičara ponovo proradi, koja je jedan od najznačajnijih simbola Sarajeva.

Čast da se prvi prevezu dobili su Edmond i Maja Oferman koji su za obnovu žičare donirali blizu četiri miliona evra. Otvaranje Trebevićke žičare privukao je i veliku pažnju javnosti, kao i građana koji su imali priliku da besplatno uživaju u vožnji, povodom rođendana Grada Sarajeva.

Trebevićka žičara  će raditi redovno, iako će pojedini radovi biti nastavljeni i narednih meseci. Procenjuje  se da će se žičarom  voziti i do 500.000 gostiju godišnje.

Žičara  povezuje Sarajevo sa planinom Trebević, inače, najpoznatijim sarajevskim izletištem. Umesto nekadašnjih 12 minuta, novom žičarom će se stizati na Trebević za 7 minuta i 15 sekundi. U pogonu žičare su 33 kabine, koje mogu prevozIti po 10 osoba, a kapacitet je 1.200 putnika na sat.

Povodom povratka Trebevićke žičare članovi nekadašnje grupe Ambasadori, koja je proslavila Zdravka Čolića i Harija Varešanovića, snimili su pesmu “Trebević opet silazi u grad”. U pesmi pevaju i Jasna Gospić, Ismeta Dervoz (Krvavac) takođe članice grupe Ambasadori , a pesmu je napisao i komponovao Zlatan Fazlić Fazla.

 

Trebevićka žičara s radom je počela 1959. godine, a projekat su izvodili Česi. S dužinom od 2.100 metara, Trebevićka žičara je u to vreme bila najveća u regiji. Tada se čekalo i po dva sata na red, da bi se provozalo žičarom. Trebevićka žičara je posebno bila popularna 1984. godine, kada je Sarajevo bilo domaćin Zimskih olimpijskih igara. Žičara je uništena tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Još jedan grad u regionu ima žičaru. To je žičara Srđ u Dubrovniku, koja je rekonstruirana 2010. godine i savladava udaljenost od 778 metara. Može primiti 30 putnika u dve kabine. Vožnja traje samo 4 minuta, a na Srđu će vas očarati panoramski pogled na Dubrovnik.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava