More i korona: Putovanje bez testiranja i bez karantina

10.08.2020

Zbog situacije sa korana virusom, za mnoge turiste more je ove godine ostala misaona imenica. Ipak drugi se ne ubaziru na upozorenja i uživaju na plažama. Naravno tamo gde im je dozvoljeno i po mogućstvu bez ograničenja. Evo kako izgleda trenutna situacija sa turistima iz Srbije.

(c) pixabay

More je simbol relaksacije  i promene koja prija svakom čoveku. Međutim, ovogodišnja situacija zbog korona virusa doprinela je da mnogi budu u nedoumici da li da se uopšte “otisnu” na godišnji odmor i osete čari morske vode i sunca. Pojedini se pak ponašaju kao da je pod obavezno otići na more i pored mnogih upozorenja i vesti koje pristižu iz pojedinih zemalja.

Zbog nestabilne epidemiološke situacije u zemlji, putnicima iz Srbije zabranjen je ulazak u većinu zemalja koje nude primamljive turističke aranžmane. Naravno, ovo pravilo se ne odnosi na građane Srbije koji žive u inostranstvu i imaju važeći boravak. Oni mogu putovati u skladu sa propisima države u kojoj žive i važećim propisima avio kompanija sa kojima  kojima mogu da lete iz tih zemalja do određenih destinacija.

Turisti iz Srbije su najviše tužni zbog činjenice da su njihove najpopularnije destinacije  Grčka i Crna Gora zabranile ulazak državljanima Srbije. Ali nije sve tako crno, pomislili bi mnogi.

Državljanima Srbije bez PCR testa i karantina omogućen je ulazak u Albaniju, Egipat, Meksiko, Tursku, Neum u Bosni i Hercegovini i na Maldive.

Jedino primorsko mesto u regionu koje srpski turisti mogu bez problema da posete je Neum u Bosni i Hercegovini.

Neum je inače jedini izlaz Bosne i Hercegovine na Jadran, a zbog olakšica koje se pružaju građanima Srbije, Neum je u Srbiji ovog leta zaradio etiketu „najpopularnije destinacije”. Za putnike iz Srbije otići u Neum je vrlo jednostavno jer im nisu potrebni ni testovi, ni samoizolacija.

(c) pixabay

Turističke agencije u Srbiji, Neum u Bosni i Hercegovini reklamiraju na sva zona kao najpoželjniju destinaciju sa sloganom „Putovanje bez testiranja i bez karantina”.  To je dovelo do toga da je Neum krcat srpskim turistima i na svakom koraku se mogu uočiti autobusi  i automobili sa srpskim registracijama.

Kapaciteti su puni, plaže krcate, a najveće gužve se beleže vikendom. Mera predostrožnosti nema i turisti se osećaju opušteno, a tako se i ponašaju – bez poštovanja distance i nošenja zaštitnih maski.  Ipak, građanima se savetuje oprez ako se odluče za odlazak tamo, jer su podaci alarmantni – 16 umrlih i 171 novobolela osoba od koronavirusa u poslednja 24 sata.

Pojedini koji pripadaju opreznijoj grupi turista, ove godine neće otići na letovanje i verovatno se snebivaju od slike koja se ovih dana može videti i u Neumu i nekim drugim letovalištima u Evropi.

Albanija je, pored Bosne i Hercegovine, jedina zemlja na Balkanu u koju Srbi mogu putovati bez ikakvih ograničenja.  Ostale države koje dozvoljavaju ulazak srpskim turistima, na primer Hrvatska i Bugarska, ipak zahtevaju negativan test na  korona virus, a pojedinim zemljama je i to nedovoljno pa je ulazak moguć samo uz obavezan karantin.

Za Srbe koji žele da u Albaniju putuju radi godišnjeg odmora otvoreni su svi aerodromi i kopnene granice, a za ulazak u ovu zemlju nije potreban test na kovid.

U Grčkoj je juče registrovan najveći broj inficiranih od kovida 19, 203 slučaja, od počeka epidemije, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 5.623. Vlada je zabranila javna okupljanja, uključujući šou-programe i koncerte na kojima publika ne sedi. Restorani i barovi na Kritu, u Solunu, na Halkidikiju, Mikonosu, Parosu, Santoriniju, Antiparosu, Zakintosu i Kosu ne mogu da rade između ponoći i 7 časova.

 

Jasno je da svako ima pravo na svoje mišljenje i po njemu donosi odluku da li će se ove godine okupati u moru ili će se ipak odlučiti  za varijantu bezbednijeg godišnjeg odmora.

Treba napomenuti da je i veliki broj onih koji su ove godine ostali kod kuće jer su se pomirili sa činjenicom da ovo leto neće biti kao prethodna. Odlaze u kratke šetnje i  na jednodnevne izlete i odmaraju se na mestima gde je preterana gužva. Oni najoprezniji, ove godine su se odlučili na kućnu varijantu. Šta je sigurno, sigurno je.

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

ŽIVITE U BEČU  I POTREBNA VAM JE DIPLOMA NEMAČKOG JEZIKA ZA VIZU, DRŽAVLJANSTVO I UNIVERZITET? Jezički institut OSSTARRICHI je pravo mesto za vas! Pozovite odmah i informišite se o vašem kursu!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

More ispira sve tegobe: Lekovita svojstva morske vode

Proširena “zelena lista”: Državljani Srbije i dalje ne mogu u Crnu Goru

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava