Šansa za posao: Austrija traži kuvare s hrvatskim pasošima

05.03.2018

Kuvari sa hrvatskim pasošima koji žele da rade u Austriji, trenutno im ne trebaju posebne radne dozvole! To je odluka Privredne komore Salzburg. Razlog je nedostatak oko 300 kuvara u ovoj pokrajini. 

Javna služba za zapošljavanje (AMS)  je spasila ovu  zimsku sezonu u austrijskoj pokrajini i gradu Salzburg jer je privremeno dozvolila da se u  hotelima i restoranima  zaposli veći broj kuvara sa hrvatskim državljanstvom bez procedure koja je potrebna za dobijanje dozvole za rad. Međutim, Privredna komora zahteva trajno rešenje.
Trenutna odobrena kvota za ovu granu privrede je 57 kuvara. Međutim, trenutno je zaposleno 146 hrvatskih kuvara. Pored toga, u ovoj branši je odobren rad i za 79 pomoćnih kuhinjskih radnika.

Iako Hrvatska pripada EU, njeni državljani  još uvek nemaju “otvoren pristup radnom tržištu” takozvani „Arbeitnehmerfreizügigkeit“. Zato je  za ove osobe  potrebna radna dozvola, kaže Petra Nocker-Schvarzenbacher, šef odela za turizam u Privrednoj komori.

“Nažalost, ovo je jedna stvar s kojom se borimo. Mi u  turizmu to uopšte ne razumemo. Hrvatska je odlična destinacija za odmor na koju mi rado idemo, a zimi mnogi profesionalci iz ugostiteljstva iz Hrvatske  žele da rade sa nama u zimskom periodu. Oni su nam zaista potrebni i mi želimo da ih zaposlimo. ”

Na AMS-u u Salzburgu trenutno ima još 292 slobodnih radnih mesta za kuvare.

Nedavno smo pisali i o tome da li će austrijska Vlada, produžiti zabranu hrvatskim državljanima slobodan pristup tržištu rada do 2020. godine, iako bi oni od 1. jula 2018.  mogli da, bez ikakvih barijera, da rade u Austriji. Detaljnije o ovoj temi pročitajte u našem tekstu. 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava