Šansa za posao: Tražena zanimanja u Austriji u 2020. godini

02.12.2019

Zanimanja i profesije koje nedostaju na tržištu rada i koja su vrlo tražena u Austriji u 2020. godini su, između ostalih, frizeri, mesari, mašinski programeri i tehnički crtači.

(c) pixabay

U Austriji i ove godine postoji manjak kvalifikovanih radnika i to za čak 54 zanimanja. Ministarstvo rada je sastavilo i listu za zapošljavanje stranih kvalifikovanih radnika tj. nacrt Uredbe o traženim profesijama za 2020. godinu (Fachkräfteverordnung 2020) kojom se definiše potražnja za radnike u pojedinim zanimanjima i mogućnost zapošljavanja stranih kvalifikovanih radnika.

Prema objavljenoj listi, u Austriji je velika potražnja u čak  54 profesija, a neka od zanimanja su diplomirana medicinska sestra, kuvar, vozač  lokomotive, računovođa, zidar, stolar, keramičar, parketar i mnoga druga.

 

Najtraženija zanimanja za pojedine pokrajine u Austriji

Dodatno je napravljena i lista zanimanja koja nedostaju u pojedinim austrijskim pokrajinama. Tako na primer, u Koruškoj  nema dovoljno frizera i šminkera, u Donjoj Austriji nedostaju poslastičari i staklari, u Gornjoj Austriji se traže mesari, mašinski programeri i tehnički crtači. U Salzburgu se traže moleri, u Štajerskoj stručni radnici u špediciji , dok se u u Tirolu i Vorarlbergu, između ostalih zanimanja, najviše traže radnici u turizmu tj. hotelski radnici i kuvari.

Konobari se traže u Gornjoj Austriji, Salzburgu, Tirolu i Vorarlbergu, a frizeri su najtraženiji jer nedostaju u čak šest, od devet, austrijskih pokrajina.

(c) pixabay

Beč i Burgenland nemaju posebnu listu zanimanja koja su u deficitu, kao što je zo slučaj u ostalim pokrajinama u Austriji.

 

Pročitajte kompletnu listu traženih zanimanja u Austriji – OVDE.

Turizam u Austriji beleži bum, ali nedostaje radna snaga

Za dalji rast broja gostiju i noćenja u turizmu utiče nedostatak kvalifikovane radne snage koji je u nekim regionima Austrije krajnje problematičan. U nekim hotelima se, u špicu sezone,  zbog nedostatka radne snage, zatvaraju i čitavi spratovi u hotelima.

Traže se u prvom redu kuvari i kelneri, a potreba postoji i za pomoćnom radnom snagom. Do 2023. godine Austriji će, kako se procenjuje, biti potrebno dodatnih 7.000 kuvara i 9.100 kelnera. Hotelskim i ugostiteljskim preduzećima će u tom periodu biti potrebno ukupno  36.000 dodatnih radnika, od čega samo u Beču 9.200.

Prošle godine je Javna služba za zapošljavanje (AMS)  spasila zimsku sezonu u austrijskoj pokrajini i gradu Salzburgu, jer je privremeno dozvolila da se u  hotelima i restoranima  zaposli veći broj kuvara sa hrvatskim državljanstvom, i to  bez procedure koja je inače potrebna za dobijanje dozvole za rad.

 

Šansa za posao: Austrija traži kuvare s hrvatskim pasošima

Deficitarna zanimanja kao šansa za dobijanje dozvole

Svake godine se na osnovu potreba na tržištu rada u Austriji objavljuje spisak deficitarnih zanimanja, što može biti olakšavajući faktor za strance i dobijanje „Rot-Weiß-Rot – Karte“.

Stručna radna snaga  iz država koje nisu članice EU može zatražiti izdavanje dozvole „Rot-Weiß-Rot – Karte“ pod sledećim uslovima:

-Imaju stručno obrazovanje iz jednog od tih deficitarnih zanimanja (mora se priložiti dokaz o stručnosti).
-Imaju ponudu za posao u Austriji za koji dobijaju barem minimalnu platu koja je propisana zakonom ili kolektivnim ugovorom i eventualno uobičajeni dodatak koji isplaćuje dotična firma.
-Imaju potreban minimalan broj bodova u sistemu bodovanja za stručnjake u deficitarnim zanimanjima

Dozvola „Rot-Weiß-Rot – Karte“ može se zatražiti ili kod nadležne austrijske ambasade tj. konzulata u inostranstvu ili direktno u Austriji, ukoliko tražitelj ima pravo da u Austriju uđe bez  vize, što je slučaj sa gotovo svim građanima sa prostora Zapadnog Balkana.

Dozvola „Rot-Weiß-Rot – Karte“ se izdaje na period od 24 meseca i omogućuje zapošljavanje kod onog poslodavca za kojeg je dozvola zatražena. Nakon toga može se podneti zahtev za dozvolu Rot-Weiß-Rot – Karte plus (crveno-belo-crvene – Karta plus) koja vlasniku omogućuje slobodan pristup tržištu rada, odnosno zapošljavanje kod bilo kog poslodavca.

 

NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Posao u Austriji?: Detaljan opis procedure za dodelu radnih papira

Zdravstveno osiguranje: Kako se lečiti u Beču bez e-kartice

Posao u Austriji: Više zaposlenih na puno radno vreme

Policija u Austriji: Od 1. januara novi uslovi za prijem kandidata

 

Plata u Austriji: Žene u proseku rade 72 dana besplatno u toku godine

Majstori u Beču imaju velike razlike u ceni usluga po satu

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava