Kabaretska predstava „Dobri čovek“ gostuje 29. septembra u Beču

13.09.2019

Predstava „Dobri čovek“, koja je inspirisana dnevnikom Branislava Nušića, biće izvedena pred bečkom publikom 29. septembra 2019.

Srpski kulturni forum vas poziva na kvalitetno pozorišne veče i  kabaretsku predstavu „Dobri čovek“, koja je inspirisana „Listićima“ tj. dnevnikom koje je mladi Branislav Nušić krišom zapisivao dok je izdržavao dvogodišnju robiju u Požarevcu, zbog „teškog“ prekršaja – napisane pesme „Dva raba”.

Mladi Nušić je 1887. godine, izrevoltiran odnosom države prema srpskom heroju, napiše pesmu “Dva raba”, zbog toga dobija dve godine strogog zatvora u Požarevcu. Za to vreme, u ćeliji, krišom piše dnevnik.

Reč je o britkoj, satiričnoj, duhovitoj predstavi koja gađa u centar srpskog mentaliteta koji se nije menjao stotinama godina. Svaka misao je aktuelna, kao da je zapisana u sadašnjem  vremenu. Otud i aktuelnost ovog teksta nije dnevna, već svevremena.

Glumci Ljiljana Blagojević, Vesna Stanković i Branislav Tomašević, 130 godina kasnije,postavljaju ove njegove promisli na pozorišnu scenu Narodnog pozorišta, u kome je Nušić najviše službovao, kao upravnik i kao pisac.

Ova satirična i duhovita kabaretska predstava premijerno je izvedena 2018. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu, što je ujedno bio i prvi put da su pojedini Nušićevi tekstovi izvedeni na sceni.

Branislav Nušić je poznat kao najveći srpski komediograf. Nekima je poznat i kao pisac drama, nekima i kao upravnik, nekima kao diplomata, ali nije bio samo to, već je bio i vizionar i najprecizniji zapisničar srpskog mentaliteta, srpskog duha i naravi.

Reditelj predstave “Dobri čovek” je Tamara Antonijević Spasić, dramatizaciju potpisuje glumica Vesna Stanković koja igra i u predstavi zajedno sa Ljiljanom Blagojević i Branislavom Tomaševićem.

Predstava „Dobri čovek“ gostuje u Beču 29. septembra 2019. godine u Akzent teatru, a ulaznice po ceni od 18€ i 23€ možete kupiti na blagajni  ili onlajn na zvaničnoj stranici Akzent teatra.

Datum: 29. septembar 2019.
Vreme: 19:30h
Mesto: Akzent Theater
Adresa: Theresianumgasse 18, 1040 Wien

Organizator: Srpski kulturni forum

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava