Tuga i neverica u regionu: Preminuo Nebojša Glogovac

09.02.2018

Televizijski i pozorišni glumac Nebojša Glogovac preminuo je u 49. godini života posle kraće bolesti. U svojoj karijeri je osvojio brojna međunaradna i domaća priznanja. Iza sebe je ostavio troje dece, veliki broj uloga po kome ćemo ga pamtiti. Divan čovek, vrhunski umetnik.

Jedan od najpriznatijih srpskih glumaca, srednje generacije, Nebojša Glogovac (49) preminuo je jutros u Beogradu. Rodio se  1969. godine u Trebinju u Bosni i Hercegovini. Kada je imao 7 godina preselio se sa porodicom u Srbiju, u mesto Opovo kod Pančeva.

Posle završene srednje škole upisuje studije psihologije na Filozofskom fakultetu, ali  se posle dve godine predomislio i upisuje Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Vladimira Jevtovića. Sa njim su zajedno studirali Nataša Ninković, Vojin Ćetković i Sergej Trifunović.

Nebojša Glogovac tumačio je brojne uloge na televiziji, pozorištu i fimu. Neke od uloga koje će ostati upamćene su u filmovima “Bure baruta”, Nebeska udica “,” Mala “,” Kad porastem biću Kengur,” ” Branio sam mladu Bosnu “,” Krugovi ” Do koske “,” Enklava “,” Ustav Republike Hrvatske “. Igrao je u seriji “Porodično blago”, “Moj rođak sa sela”, “Vojna akademija”, “Ubice mog oca”.

Jedna od njegovih poslednjih uloga bila je u TV seriji “Nemanjići “, koja će se uskoro ponovo prikazivati na RTS-u.

Bečka publika poslednji put je imala priliku da ga vidi, u aprilu prošle godine, u Folksteatru, u predstavi “Hamlet”, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, čije je bio član  od 1996. Takođe, 2016. godine  Nebojša Glogovac je bio u Beču sa predstavom „Razbijeni krčagˮ.

Publika ga je obožavala, a među kritičarima smatran je jednim  od najboljih glumaca u regionu. Za svoj umetnički rad dobio je brojne nagrade, a samo prošle godine dobio je nagradu  za najboljeg glumca u filmu “Ustav Republike Hrvatske” na festivalima u Puli i Londonu, kao i Grand Prix Nais na Filmskom festivalu u Nišu. Na festivalu u Italiji proglašen je Evropskim glumcem godine.

Glogovac je krajem januara hitno primljen u bolnicu na Institutu za onkologiju u Beogradu, i tada je prvi put saopšteno da je njegovo zdravstveno stanje ozbiljno. Ovih dana, u znak podrške Glogovcu, mnoge kolege i javne ličnosti su citirali njegovu čuvenu rečenicu iz filma “Nebeska udica” –  “Znaš kako se postaje pravi šampion? Kada izađeš na teren i boriš se!

Nažalost, Glogovac nije uspeo da se izbori sa opakom bolešću i preminuo je danas u Beogradu u 49. godini života. Neka ti je večna slava, veliki glumče!

Tako brzo i  prerano nas je napustio i čuveni glumac Milorad Mandić Manda! Više u tekstu: Bajka za laku noć, nema više našeg Mande!

Sve o svom životu, iskreno, kao što je uvek znao, Nebojša je ispričao u popularnoj emisiji “TV lica, kao sav normalan svet”

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava