Sretenje: Prijem u Beču povodom Dana državnosti Republike Srbije

15.02.2019

Prijem u Beču je otpočeo himnama Srbije i Austrije, a pozivu su se odazvale brojne ugledne zvanice, diplomate, vojni atašei i predstavnici dijaspore.

U čast obeležavanja velikog srpskog praznika Sretenja i Dana državnosti Republike Srbije, u četvrtak 14. februara 2019. godine, svečanim prijemom u prestižnoj sali Sofijina sala održan je svečani prijem uz brojne ugledne zvanice. Domaćini prijema bili su ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić i šefica Misije pri međunarodnim organizacijama Roksanda Ninčić.

Ovo je bila prilika da se obeleži i 145 godina diplomatskih odnosa Beograda i Beča, kada je knjaz Mihajlo III poslao diplomatskog agenta Cukića u Beč.

Pozivu za prijem u Beču su se odazvale brojne ugledne zvanice i više od 100 ambasadora i vojnih izaslanika, kao i šefova misija pri OEBS-u, Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih organizacija.

 

Prilikom obraćanja prisutnima, Nebojša Rodić, novi ambasador Republike Srbije u Austriji  je istakao:

“Danas slavimo Sretenje, Dan državnosti Srbije, danas je dan kada slavimo Srbiju i odajemo počast našim precima. Slavimo slobodu i mir za koji se borimo, slavimo srpsku državu. Sloboda, koja je osvajana od 1804., srpski ustav iz 1835., potvrdjuju našu privrženost miru i demokratiji”.

Na prijemu je predstavljen Novi Sad, glavni grad srpske pokrajine Vojvodina. Novi Sad, nosi dve titule, Omladinska prestonica Evrope 2019. godine i Evropska prijestonica kulture, 2021. godine. Obe titule u narednim godinama doprineće razvoju Srbije i Novog Sada u kulturnom i ekonomskom smislu. Delegaciju Novog Sada predstavljali su gradonačelnik Miloš Vučević, sa saradnicima.

Prijemu je prisustvovao i veliki broj austrijskih privrednika, prestavnici srpske dijaspore, kulturnih institucija, ministarstva inostranih poslova, poslanici saveznog parlamenta, članovi grupe prijateljstva Austrija-Srbija, bivši austrijski ministar odbrane Verner, kao i direktori brojnih austrijskih institucija.

VIDEO I GALERIJU FOTOGRAFIJA pogledajte u našoj rubrici DIJASPORA MONITOR klikom na ovaj link. 

Prikazan je i film, koji je napravila nacionalna agencija Tanjug i u kojem su brojni  video snimci  uzajamnih poseta najviših  Srbije i Austrije, kojih je u prošloj godini bio veliki broj. VIDEO: Poseta Aleksandra Vučića Austriji

Na prijemu je svoja dela od stakla izložila umetnica iz Srbije Jelena Borovčanin.

U muzičkom delu programa nastupili su pevači hora Srpske pravoslavne crkve iz 17. bečkog okruga, pod dirigentskim vodstvom Aleksandra Stankovića i orkestar koji sačinjavaju vrsni  muzičari iz Beča.

U neformalnom delu prijema poslužena je vrhunska zakuska koja se sastojalo od srpskih specijaliteta koju za ovu priliku pripremio restoran Semendrija.

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 
Strateško partnerstvo privrednih komora Austrije i Srbije se nastavlja

Izložba „Burni odnosi – austrijsko-srpski odnosi između 1836. i 1914.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava