Gastarbajteri u Beču: Inicijativa za podizanje spomenika gastarbajterima

11.12.2019

Gastarbajteri u Beču uskoro bi mogli da dobiju svoj spomenik, kao priznanje njihovoj ulozi u uspešnoj istoriji grada Beča.

Foto (c) Kunst und Menschen

Najnovija inicijativa u Beču se odnosi na gostujuće radnike – gastarbajtere i priznanja za njihov doprinos gradu. Naime, od pre nekoliko dana pokrenuta je inicijativa i prikupljanje glasova da se  u Beču napravi spomenik i da se na taj način oda priznanje gastarbajterima i njihovoj ulozi u uspešnoj istoriji grada Beča.

Inicijativa će, ukoliko bude imala veću podršku stanovnika Beča i dovoljno njihovih glasova, biti predočena gradskim vlastima i bečkom gradonačelniku Mihaelu Ludvigu.

Da se gastarbajterima u Beču oda počast u vidu spomenika, pokrenuo je Savo Ristić, aktivista iz Beča i predsednik udruženja KUM- Kunst und Menschen, koji smatra da Grad Beč ima obavezu da se javno seća migracije i stranih radnika. Razlog je jer su oni sa više stanovništa pomogli da Beč bude ono što danas jeste, između ostalog i grad s najboljim kvalitetom života u svetu.

“I sa političkog stanovišta, strani radnici su doprineli transformaciji i otvaranju društva. Borili su se protiv ksenofobije i za postizanje i proširenje svojih prava” , objašnjava Savo Ristić.

U austrijskom društvu gostujući radnici su se dugi niz godina nazivali gastarbajterima, ali se poslednjih godina umesto toga često koristi reč migranti, što nimalo nema veze sa današnjom aktuelnom migracijom i migrantima koji se masovno doseljavaju u Evropu.

“Da migracija konačno postane deo naše zvanične istorije, kao i da radna migracija nađe svoje mesto u njoj, potreban je spomenik stranim radnicima. Na ovaj način prenosimo istinsku, demokratsku kulturu sećanja”, napominje Ristić i dodaje da se sećanja neprestano menjaju i govore o prošlosti ali  i o sadašnjosti.

U inicijativi se misli na gastarbajtere koji su u Austriju dolazili u velikom broju od sredine šezdesetih godina 20. veka. U početku, oni su imali status takozvanih gostujućih radnika i zapošljavalji  su se u industriji, građevinarstvu i mnogim drugim privrednim granama. Upravo su gastarbajteri pomogli i omogućili  “austrijsko ekonomsko čudo”,  a posebno su doprineli Beču, u kome se doselio najveći broj gostujućih radnika.

Ideja inicijatora Save Ristića je da se spomenik postavi na glavnoj železničkoj stanici u Beču, jer je stara južna stanica bila svojevrsno sastajalište, biro za posao i informativno mesto za gastarbajtere u Beču.

I Vi možete dati svoj glas!

Ukoliko smatrate da je ova inicijativa ispravna i da gastarbajteri u Beču trebaju dobiti svoj spomenik, možete i Vi dati svoj glas.

Na internet sajtu INITIATIVE ZUR ERRICHTUNG EINES GASTARBEITERINNEN-DENKMALS možete glasiti onlajn ovde.

Potrebno je da ispunite polja sa imenom i prezimenom i e-mail  adresom, na koju će Vam biti poslato povratno obaveštenje da potvrdite svoj glas za ovu inicijativu.

Trenutno je dovoljno 500 glasova, a onda će inicijativa prerasti u peticiju, koja vodi do postavljanja spomenika gastarbajterima u Beču.

Ova inicijativa nema alternativu jer to dugujemo roditeljima, bakama i dekama, komšijama i poznanicima i, što je još važnije, našoj deci i svim generacijama u budućnosti.

 

Najveća grupa stranih radnika iz bivše SFRJ 

Radna migracija je već sredinom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka pristigla u Austriju, a najveći broj stranih radnika dolazio je iz bivše Jugoslavije.

Na osnovu sporazuma  između SFR Jugoslavije i Republike Austrije, 03. aprila 1966. godine, stupio je na snagu sporazum o regulisanju zapošljavanja jugoslovenskih radnika u Austriji. Jugoslovenski radnici su već sredinom šezdesetih godina prošlog veka činili najveću grupu stranih radnika u Austriji i njihov broj je, tokom šezdesetih i sedamdesetih godina, stalno rastao.

Posle skoro 56 godina, gostujući radnici su većinom ostali u Beču i sada živi već treća generacija njihovih potomaka, samo što u međuvremenu zemlja njihovog porekla više ne postoji i  posle raspada Jugoslavije su postali ili državljani Austrije ili Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Slovenije.

Pre 6 godina svečaninom manifestacijom u gradskoj kući Rathaus, obeleženo je 50 godina od dolaska strane radne snage u Austriji, a poštovanje i zahvalnicu nekadašnjim gastarbajterima, srdačno su uputili tadašnji predsednik Austrije Heinz Fischer, i nekadašnji gradonačelnik Beča Michael Häupl.

Više o gastarbajterima u Beču možete pročitati u leksikonu Wien Geschichte Wiki – Gastarbajter(Gastarbeiter) na nemačkom jeziku. 

 

NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Snimljen spot za pesmu ”Beč je drugačiji“

Gastarbajteri: Jubilej-50 godina od dolaska gastarbajtera u Beč

Radna migracija u Austriji: Jubilej 50 godina od dolaska gastarbajtera

 

Gastarbajteri i radna migracija dobija muzej u Beču

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava