Prirodnjački muzej u Beču digitalizuje 10.000 predmeta

16.10.2020

Prirodnjački muzej u Beču digitalizuje 10.000 predmeta iz svojih zbirki u cilju podrške naučnim istraživanjima u oblasti prirodnih nauka.

Foto (c) pixabay

U okviru EU-projekta „Synthesys+“ Prirodnjački muzej u Beču digitalizuje 10.000 predmeta iz svojih zbirki. U cilju podrške naučnim istraživanjima u oblasti prirodnih nauka EU-projekat podstiče između ostalog digitalizaciju naučnih zbirki. Prirodnjački muzej u Beču trenutno učestvuje na tri projekta koji u baze podataka unose slepe miševe, karanfile i mahovine.

„Synthesis+“ (Synthesis of Systematic Ressources) je projekat Evropske unije koji kreira integrisanu evropsku infrastrukturu za naučne zbirke i podstiče digitalizaciju predmeta zbirki.

Početkom 2020. godine raspisani su oglasi za „Virtual Access“  – virtuelni pristup zbirkama na osnovu kojih su naučnici mogli da se prijave za digitalizaciju zbirki evropskih prirodnjačkih muzeja.

Od ukupno 30 prispelih prijava pet je izabrano za finansiranje a na tri projekta učestvuje bečki Prirodnjački muzej.

„Ovim finansiranjem moguće je digitalizovati oko 10.000 muzejskih predmeta i iste učiniti dostupnim javnosti. Time je minimalizovano putovanje istraživača do samih predmeta kao i analogno iznajmljivanje, a najveća prednost je ta što digitalni podaci i slike mogu biti vidljivi istraživačima iz čitavog sveta“, izjavila je direktorka muzeja Katrin Foland.

Trenutno se na Prirodnjačkom muzeju u Beču radi na tri projekta:

Za projekat „COVID-19 Chiropteran knowledge base“ će se narednih meseci slepi miševi iz zbirki devet najznačajnijih prirodnjačkih muzeja u Evropi, među njima 1.750 slepih miševa iz bečkog muzeja, uvrstiti u jednu obimnu bazu podataka. Pošto je kod slepih miševa do sada ustanovljeno oko 200 vrsta koronavirusa ova baza podataka nudi posebno važnu osnovu za istraživanje interakcije slepi miš-koronavirus-čovek.

U odeljenju za botaniku zastupljena su dva projekta. Svi primerci karanfila se fotografišu za projekat „Digitalisation of Dianthus collections“ i objavljuju preko portala „JACQ“.

Osim toga mahovina sa Grenlanda se digitalizuje za projekat „Digitalisation of Greenlandic peat mosscollections from four herbaria“ i stavlja na raspolaganje preko istog portala. Ukupno se radi o skoro 8.000 primeraka.

 

Prirodnjački muzej u Beču

NHM Wien je jedan od najvećih muzeja i neuniverzitetskih istraživačkih instituta u Austriji i važan centar izvrsnosti za sva pitanja koja se odnose na prirodne nauke. 39 izložbenih prostorija muzeja prostiru se na 8.460 kvadratnih metara i predstavljaju više od 100.000 objekata. To je dom za 30 miliona objekata koji su dostupni više od 60 naučnika i brojnih gostujućih istraživača koji sprovode temeljna istraživanja u širokom spektru tema vezanih za nauku o ljudima, nauke o zemlji i nauke o životu.

 

Naturhistorisches Museum Wien
Burgring 7
1010 Vienna, Austria
Telefon: + 43 (1) 521 77 – 0
Fax: + 43 (1) 523 52 54
Mail: info@nhm-wien.ac.at

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava