Uskoro: Autobusi bez vozača u javnom prevozu u Beču

21.04.2018

U jednoj bečkoj četvrti će uskoro saobraćati autobus bez vozača. Potpuno automatizovani autobus će imati svoje stanice, red vožnje, a naravno i prave putnike.

Uli Sima, bečka ministarka za zaštitu okoline i Ginter Štajnbauer direktor Bečkih Linija (c) PID/Otava

U bečkoj četvrti Aspern će uskoro saobraćati autobus bez vozača. Potpuno automatizovani autobus će povezivati stambene blokove sa najbližom stanicom metroa. Predviđeno je da pokriva radijus od dva kilometra oko metro stanice U2 Seestadt.

Dva francuska autobusa istog modela su početkom godine pristigla u Beč i već se testiraju na zatvorenim poligonima. Posle godinu dana testiranja autobus bi trebalo da saobraća na redovnoj liniji u Aspernu.

Ali, mali autobus mora da napravi još mnogo velikih koraka kako bi mogao da se uključi u potpuno automatizovan režim. „Autobus je još u dečijim cipelama, a u Beču treba da odraste“, kaže direktor Bečkih Linija, Ginter Štajnbauer.

Narednih meseci autobus treba, zahvaljujući kompjuterskim programima, da „zapamti“ trasu linije. On mora, kako kaže Uli Sima, koja je u gradskoj vladi nadležna za pitanja saobraćaja, tako da se programira, da može da se prilagodi stvarnim uslovima na terenu. Sigurnost je u samom vrhu prioriteta. Vozilo je opremljeno brojnim senzorima i ukoliko registruje prepreku, ono će stati. Tu moraju da se urade još neki parametri. Autobus na električni pogon neće, međutim, moći sam da zaobiđe prepreku, barem ne za sada. Ali, neće biti baš ni potpuno bez kontrole. U njemu će uvek biti jedan „operator“.

 

Autobus ima mesta za 11 osoba

Ovaj autonomni električni bus je manji i od malih gradskih autobusa koji sada saobraćaju u Beču. Dužina mu je 4,75, a visina 2,65 metara. Na sredini vozila su dvokrilna vrata kroz koja putnici mogu da ulaze i izlaze. Mesta ima za 11 putnika, a maksimalna brzina u automatizovanom režimu iznosi 20 km/h.

Već naredne godine autobusom bi trebalo da se povezu prvi putnici. On će imati fiksnu trasu sa više stanica, a zadatak će mu biti povezivanje poslednje stanice linije metroa U2 sa obližnjim stambenim četvrtima.

 

I bez obzira na sve to vozači autobusa  nemaju razloga da se brinu za svoja radna mesta, uverava direktor Bečkih linija. Samo će se, možda, malo promeniti opis njihovog radnog mesta. Trenutna situacija je takva da bečke linije imaju problema da popune upražnjena radna mesta vozača autobusa i traže pod hitno nove šofere .

Autobus je za sada smešten u garažu preduzeća za javni prijevoz “Wiener Linien” i biće uključen u istraživačke i testne aktivnosti u sklopu projekta “auto.Bus – Seestadt” u kojem osim “Wiener Linien” učestvuju Austrijski institut za tehnologiju, Upravni odbor za sigurnost saobraćaja, TÜV Austrija, Siemens AG Austrija i francuski proizvođač autobusa NAVYA.
Zainteresovani će vozilo moći da pogledaju uživo  od 14. do 16. septembra za vreme
Bečkih dana istraživanja.

Pročitajte još i ovo: 
Flexity: Tramvaji budućnosti u Beču, sa automatima na više jezika
“Qando”: Aplikacija koju zaista trebate u Beču

 
 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava