Prater: Veliki točak se posle istorijske pauze ponovo okreće

03.06.2020

“Veliki točak” je jedan od najvećih simbola Beča i ponosno stoji već punih 123 godina. Održao se sve do danas, a zaustavljao se veoma retko.

(c) pixabay

Posle pauze zbog korona virusa, veliki točak na Prateru, simbol grada Beča, ponovo je otvoren za posetioce. Gradonačelnik Beča, Mihael Ludvig, zajedno sa suvlasnicom bečke atrakcije Norom Lmas, simbolično su isped velikog točka na Prateru, pritisli crveno dugme za start i  ponovno okretanje točka.

Ovo je ujedno i istorijski trenutak jer se točak na Prateru zaustavio zbog mera izazvanim korona virusom prvi put posle 70 godina. Poslednji put je zaustavljen zbog oštećenja i rekonstrukcije posle Drugog svetskog rata.

Veliki točak u bečkom Prateru – Wiener Riesenrad svečano je otvoren 3. jula 1897. godine povodom proslave 50. godišnjice dolaska cara Franje Josipa na presto. Konstruisali su ga britanski inženjeri Walter Basset i Harry Hitchins, a u njega je ugrađeno  oko 430 tona gvožđa.

U prvoj verziji, kada je izgrađen, imao je 30 gondola (kabina), a danas ih je samo 15.  Veliki točak se kreće brzinom od 2,7 km na sat, oko 20 minuta ukrug i pruža predivan panoramski pogled na Beč. Više zanimljivosti o Velikom točku na Prateru.

Prater zabavni park je takođe ponovo otvoren

 

Osim Velikog točka, sve ostale atrakcije u zabavnom parku Prater su ponovo u funkciji. Zaposleni su opremljeni maskama, dezinfekcija je spremna, a kapaciteti posetilaca su reducirani zbog još važećih mera o ograničenju. Zapravo, dozvoljeni broj za vožnju u zabavnim atrakcijama je prepolovljen.  Oznake ispred kasa širom Pratera označavaju nalaze se markeri za potrebnu udaljenost prilikom čekanja.

Što se ove sezone na Prateru tiče, niko ne može sa sigurnošću da kaže procenu o posetiocima. U svakom slučaju, jasno je da su važne nedelje već izgubljene, na primer, uskršnji dani koji su bili veoma lepi i sunčani, ili 1. maj kao tradicionalno najjači dan u godini. Inače, sezona na Prateru obično počinje sredinom marta, a punim kapacitetom od 1. maja. Prater je omiljeno izletište domaćin i stranih posetilaca, ali ipak 40 procenata čine strani turisti, kojih će ove godine biti u znatno manjoj meri.

Prema podacima Udruženja Prater, zabavni park je prošle godine imao oko pet miliona posetilaca što je do sad bio rekordan broj.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Bečka atrakcija: Veliki točak na Prateru se okreće 121 godinu

Reichsbrücke: Najpoznatiji bečki most na Dunavu

Proleće u Beču: Šetnja, trčanje, vožnja biciklom i penjanje

Bečka izletišta: Javnim gradskim prevozom u prirodu

NOVO: Zabrana konzumiranja alkohola na stanici Praterstern

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava