Prosvjeta: Svečanosti u Beču povodom 200 godina Srpskog rječnika

21.11.2018

U organizaciji bečke Prosvjete održan je niz svečanih programa povodom obeležavanja 200 godina objavljivanja prvog izdanja Srpskog rječnika Vuka Stefanovića Karadžića u Beču. 

Svečanosti u Beču su organizovane u okviru “Prosvjetine nedelje sećanja” kao podsećanje na značajne datume srpske i evropske istorije – 200 godina Rječnika i 100 godina pobede u Velikom ratu.  Manifestacije su održane u Svečanoj sali za prijeme Eparhije austrijsko-švajcarske, uz dozvolu i sa blagoslovom Episkopa austrijsko-švajcarskog, Gospodina Andreja.

U subotu, 17. novembra je eminentni  srpski lingvista  prof. dr Miloš Kovačević održao predavanje na temu “Srpski rječnik i srpski jezik posle 200 godina”, a iste večeri je svečano otvorena izložba “Zlatne niti srpske ćirilice” koju su pripremile vredne vezilje, članice udruženja “Beo-etno vizija” iz Beograda: Olivera Jasika, Vesna Stojanović, Nataša Cvejić i Vera Avlijaš.

Predavanju i otvaranju izložbe prisustvovale su brojne zvanice iz društvenog života Beča, članovi diplomatskog kora, sveštenstvo, a najviše je bilo mladih ljudi, studenata i članova i prijatelja Prosvjete. Goste je biranim rečima u ime Vladike Andreja pozdravio otac Krstan Knežević i održao besedu o važnosti očuvanja naše tradicije, duhovnosti, kulture,  pismenosti i obeležavanja bitnih datuma i događaja naše istorije.

Predsednik Prosvjete, Srđan Mijalković je podsetio da ovo Društvo već godinama brižno vodi računa o značaju, očuvanju i promociji srpskih kulturnih vrednosti i posebnosti, a da naša kultura i tradicija imaju posebno mesto u razvoju negovanja i povezivanja zajedničkih evropskih vrednosti u Beču i Austriji. On je srdačno pozdravio goste i prisutne, a posebno je pomenuo i zahvalio se Episkopu Andreju, koji je, iako zbog obaveza odsutan,  pružio veliku pomoć i podršku u organizaciji programa “Prosvjetine nedelje sećanja” , kao i dosadašnjem radu radu društva Prosvjete.

Naučni argumenti i stavovi prof. dr Kovačevića, o važnosti očuvanja naziva i statusa srpskog jezika, naročito u dijaspori, dobili su ovacije publike koja je bez daha pratila njegovo izlaganje.

Na izložbi „Zlatne niti srpske ćirilice“, koju sačinjavaju jedinstveni eksponati umetnički izvezenih ćiriličnih slova iz Miroslavljevog jevanđelja i starih srpskih rukopisa, prisutni su pokazali veliko interesovanje, a prikazan je i film o pripremi i radu na eksponatima. Članice udruženja “Beo-etno vizija” odgovarale su na brojna pitanja prisutnih, tako da se druženje, uz prigodan koktel,  produžilo do kasnih sati.

 

Radionica „Slovo i slika“  u Prosvjetinoj školi

Članice udruženja “Beo-etno vizija” su u nedelju 18. novembra posetile jedan od razreda “Prosvjetine škole srpskog jezika” u prostorijama Hrame Sveti Sava  i sa đacima održale radionicu „Slovo i slika“ o lepoti ćiriličnih slova iz srpskih rukopisnih knjiga, a naročito Miroslavljevog Jevanđelja. Deca su uz njihovu pomoć pravila crteže starih ćiriličnih slova, stvarala slike od njih i uživala u inspiraciji, kreativnom radu i lepoti srpske ćirilice.

Prosvjetina „Nedelja sećanja“ nastaviće se 24. novembra, velikim „Koncertom za mir“ povodom 100 godina od kraja Prvog svetskog rata, na kome će učestvovati veliki narodni orkestar Akademskog kulturno umetničkog društva “Sonja Marinković” iz Novog Sada i Mali hor Prosvjete.

Koncert će se održati u hramu  Vaskrsenja Hristovog u Beču (Engerthstrasse 158, 1020 Wien), u subota, 24.11.2018., sa početkom u u 19:00 časova.

Više informacija možete pročitai na zvaničnoj internet stranici SPKD Prosvjeta. 

Ostale fotografije i video pogledajte u našoj rubrici DIJASPORA MONITOR  Prosvjeta: 200 godina „Srpskog rječnika“

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava